12 LÉPÉS A SIKER FELÉ VEZETŐ ÚTON

(avagy ezt tanultam Brian Tracytól a célok megvalósításáról)

 

        A következő néhány mondatban szeretném veled megosztani azt az élményt, amit  Brian Tracy  egyik előadása okozott számomra. Remélem, hogy lesz még részem hasonlóban és neked is azt kívánom, hogy élőben tudj tanulni a “mestertől”. Ennek az élménynek egy részét most fogadd el tőlem és okosodjunk együtt!

 A sikerhez vezető út lépései a következők:

  1. lépés: Égető vágy. Az égető vágy ahhoz szükséges, hogy az eléd kerülő akadályokon átjuss. A cél elérése sohasem a siker idején dől el, hanem akkor, amikor éppen kudarcot vallasz. A siker üzemanyagot kell, hogy biztosítson számodra a nehéz időkre. Minél égetőbb benned a vágy, annál könnyebben tudsz talpra állni és tovább menni az utadon. Az égető vágy a tiéd és nem másé. Nem lehet olyan célod, amit nem magadért teszel, hanem valamiféle megfelelési kényszerből. Az égető vágy mindig személyes. A másik ismérve, pedig, hogy őszinte. Tényleg akarod és fontos neked. Nem csak úgy valami divatnak hódolva teszed.
  1. lépés: Hit. Hinned kell abban, hogy megvalósítható a célod, vagyis hihető legyen az. A célod és a valóságod között ne legyen akkora a távolság, hogy a tudatod azt ne tudja befogadni. Akkora legyen, amivel a tudatod képes megbirkózni. Amit a tudat nem tud befogadni, azt akadályozza abban, hogy tovább jusson a tudatalattidba. Ami ma nem befogadható, az holnapra azzá tehető. Úgy, ahogy az izmaink mérete és ereje növelhető, úgy a befogadható célok mérete is növelhető, csak dolgozni kell rajta.

Az igazi nagy cél kitűzése előtt érdemes egy kisebb „próba célt” kitűznöd, amit sokkal könnyebben el tudsz érni. Egy kis célt követhet egy nagyobb, aztán egy még nagyobb.

A célod megvalósításának a valószínűsége legyen 50%. Ez a megfelelő arány, ahhoz, hogy hinni tudj benne és a legtöbbet tudd kihozni magadból. Ahhoz, hogy egy cél felszabadítsa a benned rejlő motivációs képességet mindenképpen hinned kell annak megvalósulásában.

  1. lépés: Írásbeli szerződéskötés magaddal. Az emberek 3%-a írja csak le a céljait. Tartozz ehhez a csoporthoz! Ha leírod a céljaidat, akkor azok már konkréttá válnak és nem csak egy zavaros ábrándozás lesz.  Az igazi elkötelezettség az, ha leírod! Milyen legyen a célod, amit belefoglalsz a szerződésedbe? Legyen világos, pontos és részletgazdag.

 Mennyi pénzt akarsz keresni? Mennyi időt akarsz felszabadítani? Mennyi ügyfelet akarsz szerezni? STB…

A leírás legyen színes és érzelemdós. Olyan szavakat használj, aminek nagy az érzelmi töltete számodra. Akkor fog a tudatalattid igazán segítségedre lenni, ha ezekkel az érzelmi töltettel bíró szavak becsalogatják oda az információt.

 

4. lépés: Miért akarod  a célt elérni? Ez egy nagyon fontos kérdés, mert 3 dologban is információval szolgál.

A te célod? Ha nem a te célod, akkor nem fog úgy megmozgatni, hogy feltétlen el akard érni. A szüleidnek, barátaidnak, főnöködnek vagy a tanáraidnak való megfelelés az nem tud hosszútávon és elég erősen motiválni.

Megerősíti benned a vágyat a cél eléréséhez. A céljaid változhatnak, de az indíték az egy sokkal erősebb érzés. Ha akarsz egy otthont a családodnak és egy iskolában nyelvtanárként dolgozol havi fix fizetésér és az a célod, hogy te légy az iskola legjobb tanára, de nem honorálják megfelelően ahhoz, hogy az indítékul szolgáló otthont megteremthesd, akkor egy új célt találsz ami mondjuk napi 3 magántanuló. Az új cél már elegendő lehet az otthon megteremtéséhez.

Legyen sok okod arra, hogy elérd a célodat. Az okaidat listázd! Az okok a teljesítmény hajtóerői. Minél részletesebb és teljesebb a listád, annál nagyobb a rád ható ereje. Mekkora legyen az otthonod, milyen lesz benne a fürdőszoba, hol legyen a grillezős tb.. És persze ezt is írd le !!!

 5. lépés: A jelenlegi helyzeted elemzése (DIAGNÓZIS) Vedd számba, hogy most a kiindulási helyzetben mivel rendelkezel! Ez tulajdonképpen egy SWOT analízis. Erősségek, gyöngeségek számbavétele. A jövőbe mutató lehetőségek, fejlesztendő területek összessége. Azt vizsgáld meg, hogy mit kell tanulnod a siker érdekében.  Kell egy világos elemzés, mert e nélkül nem lesz meg a kellő alapod, ahhoz, hogy biztosan navigáld az életed a siker felé.

6. lépés:  Rendelj a céljaid mellé határidőket! Nagyon sokan próbálkoznak előrébb jutni az életben anélkül, hogy tudnák, hogy mikorra mit akarnak elérni.

Például sokan mennek manapság külföldre dolgozni, hogy előrébb jussanak az életben. Ezt gyakran úgy csinálják, hogy az sincs definiálva, hogy mi az, hogy előrébb. Mennyi pénzről, mekkora házról, autóról beszélünk? De mondjuk, hogy a nagyságrend megvan. Az a célom, hogy annyit keressek, hogy vegyek otthon egy házat.

Pontosítva: Annyit keressek, hogy vegyek otthon egy 3 szobás, nappalis újszerű családi házat 30 Millió Ft-ért.

Következő kérdés: Mikorra? Na itt van néminemű zűrzavar gyakorta.

Hát amikor összegyűlik a rávaló.

 Mióta vagy külföldön?

4 éve.

Mennyi pénz gyűlt már össze a házra?

Még semmi.

Mikor  kezded el és mennyit raksz félre havonta?

Majd, ha – kifogások sora – annyit amennyi  a napi megélhetés mellett marad. Na ezt nevezik úgy, hogy nem megvalósuló álom.

Egy kollégám, barátom a következő képpen élte meg az előző példát.

Az volt a tervem, hogy egy évet Londonban taxizok. Napi 200 Font (az akkori árfolyamon kb. 80.000-Ft) bevételt terveztem, mert 22.000.000-Ft  kellett a terveim megvalósításához. Mivel a 14. voltam a taxi társaság diszpécserének a listáján, mindig készen álltam, hogy ha hív indulni tudjak. Ha egy nap nem volt meg a megfelelő bevétel, akkor a következő napon tovább dolgoztam és mindaddig amíg átlagosan nem lett meg a napi bevételi terv. 2 hónap múlva én voltam a diszpécser listáján az első. Több pénz kevesebb idő alatt kevesebb munkával. Ez lett az eredmény. 1 év elteltével a tervezett összeggel a zsebemben repültem haza. Volt értelme a kinti munkának, mert megalapoztam az itthoni terveimet anyagilag. A párom fizetéséből éltünk egész évben. Egyszerűen, de megfelelő módon. Az én egész keresetem pedig a jövőnket jelentette.

Érdemes a célodat  felbontani mini részcélokra, amihez rendelj mini határidőket. Hogy lelkesen haladj az utadon, ünnepeld meg saját magad, amikor a részcélokat teljesítetted. Ez nagyon hatékony tud lenni mindenki számára. Az ajándékok fenn tartja bennünk a vágyat az izgalmat és növeli a lelkesedést. Ezek összessége megerősít tudat alatt és újabb teljesítményeket tud belőled előhozni.

7.lépés. Azonosítsuk az akadályokat: Az akadályról tévedés azt hinni, hogy számunkra rossz. Az akadályok irányítanak bennünket az utunkon a célunk felé. Miután azonosítottuk az akadályainkat, már az egyszerűsiti a dolgunkat, ha le is írjuk őket azzal pedig már magabiztosabban is állunk neki, hogy elhárítsuk az utunkból. Nagyon fontos priorizálnz. Hogy miért? Azért kell tudni a fontossági sorrendet, mert tervszerűen kell az előttünk lévő akadályokat szétmorzsolni. Nem lehet elpazarolni az erőnket, energiánkat és pénzünket. Aztán meg amikor az igazi probléma jön szembe, ott elakadunk. A jó megoldás az a nagy akadályok elgörgetésével kezdődik. Példa: Egy régi ház felújítását sem a falak kifestésével kezdjük, hanem először egy statikussal kell megnézetni, hogy nem akar-e összedőlni egyáltalán.

8.lépés. Állapítd meg, hogy milyen tudásra van szükséged.  A tudás alatt képességet, készséget, ismeretet és rutint is értek, nem csak lexikális tudást. A tudás megszerzésének több módja van. Megszerezheted te magad. Önképzéssel elsajátíthatod a szükséges ismereteket. A másik lehetőség, hogy megvásárolod mások tudását. Hozzáértő embereket alkalmazol. Ami a legfontosabb tudás a célod kapcsán, azt neked kell tudnod, azt nem bízhatod másra. Folyamatosan fogalmazz meg kérdéseket és azok megválaszolásával állapítsd meg, hogy mi az a tudás amire még szükséged van.

9.lépés. Ki a kuncsaftod? A célod eléréséhez kikre van szükséged? Emberekre, családra, barátokra, beosztottakra, csoportokra, szervezetekre. Ahhoz, hogy minél eredményesebb legyél a kuncsaftjaid kapcsán fogadd meg a következő  4 törvényt.

           1.Kompenzáció törvénye:

Másszóval a vetés-aratás törvénye. Ki mint vet, úgy arat. Mint, mit és mennyit. Ha másokkal jót teszel, akkor másoktól jót kapsz. Tedd fel a kérdést: Mit tehetek a családomért, vásárlóért munkatársamért?

           2. Szolgálat törvénye:

Pont annyit kapsz, amennyit nyújtasz. Ne várj többet, annál amennyit a mérleg serpenyőjébe raktál  másik oldalon.

           3. Viszonzás törvénye:

Ha adsz valamit, azért minden esetben kapsz is valamit. Ha ártasz azzal, amit adsz, akkor neked is ártani fognak. Ha segítsz, akkor neked is segíteni fognak.

           4. Túlkompenzálás törvénye:

Ez a törvény egy nagyon fontos kulcs a sikerhez. Mondhatjuk azt is, hogy ez egy szint ugrás alapfeltétele. Nyújts többet, mint ami az elvárt. Adjt többet a termékedből, mint amit ígértél, dolgozz többet, mint amennyit a főnököd elvár. Csinálj több fekvőtámaszt, mint az elvárt darabszám a szériádban.

Egy igazán nagy bajnok a következő szavakkal írja le ezt a törvényt nekünk: „Nem számolom a felüléseket, én csak akkor kezdem el számolni, amikor már fáj, amikor már nem bírom tovább, (…) mert ez az, ami igazán számít. Ez tesz téged bajnokká.” Muhammad Ali

 10.lépés. Készíts tervet a céljaid megvalósításához! De mi is a terv? A terv az a szükséges tevékenységek listája. Tehát egy listát kell írnod. Két nagyon fontos szempont figyelembevételével kell a listádat elkészíteni: Úgy írd le, hogy mit kell tenned, hogy figyelembe veszed a fontossági sorrendet épp úgy, mint az akadályok elhárításánál. Első a legfontosabb, hisz annak van a legnagyobb hatása a cél elérésében. Másodsorban az időrendiséget is figyelembe kell venni. Például egy ház építésénél nagyon fontos a tetőszerkezet megépítése, de  azért sok kevésbé fontos dolgot is meg kell tennünk ezt megelőzően. Például egy szilárd, száraz utat kell építeni, ahol a szállítók be tudják hozni az alapanyagot az építményhez.

 11.lépés. Megjelenítés: Idézd fel a célodat és jelenítsd meg. Más szóval vizualizáld!!! Nagyon fontos, hogy ezt úgy tedd, mintha már megtörtént volna. Jelen időben és nem feltételes módban. Ez a kép legyen nagyon színes, részletgazdag. Pontosan és aprólékosan nézd végig a célod beteljesülését. Annál jobban bele tudod élni magad ebbe a jövőbeni állapotba, minél több érzelem párosul hozzá. Legyenek ott a szeretteid! Ünnepeld meg a sikert. Legyen színes, hangos, szagos. A számodra örömteli múlt részletei jelenjenek meg ebben a képben. Olyan pozitív élmények, amiket már jól ismersz és elvársz ettől az eseménytől is.

 12.lépés.  Támogasd a tervedet!

Ne változtasd meg a célod! Az odavezető út változhat, de annak mindig ugyanoda kell vezetni. A másik fontos tulajdonság, amire szükséged van, az a kitartás. Nem elég, hogy az út a célod felé vezet, azon végig is kell menni, mert a célod a végén van. Ha néhány centire a végállomás előtt megállsz, akkor sosem tapasztalod meg, hogy mit jelenthetett volna számodra a célba érés.

Támogasd a tervedet szilárd elhatározással! A sikereidhez pedig sok örömet kívánok!

Remélem, hogy tudtam segíteni a céljaid megfogalmazásában és abban, hogy az odavezető utadat könnyebben és biztosabban járd!

Ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet. Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozok!

Bátor életet kívánok!
Posta János tréner, coach, üzleti coach Debrecen

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

    A burnout tüneteinek 4 csoportja   A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk. Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység,...

Elérhetőség

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, 24 órán belül válaszolok az e-mailekre

Debrecen

+36 30 742 1432