A burnout tüneteinek

4 csoportja

 

A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk.

Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei

A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység, bűntudat, önsajnálat, önmarcangolás, üresség érzés!

Saját tapasztalatomból kiindulva a következő példákat tudom leírni. Amikor én is  a kiégés állapotába kerültem, nagyon megváltozott az emberekhez és a dolgokhoz való hozzáállásom. Míg előtte a  munkahelyi események, -ahol találkozhattam más városban dolgozó ritkán látott kollégákkal- nagyon felvillanyoztak, ez idő tájt inkább teherként nehezedtek a vállamra. Míg régebben összetartó erőként működtem a munkahelyi kollektívában, egyre inkább félrehúzódóvá váltam. A kapcsolataimban sértettség vett erőt rajtam, hisz miért nekem kell midig kezdeményezni, de magamat is hibáztattam, hogy amit eddig sikeresen műveltem, az most miért vált olyan nyögve nyelőssé.

A burnout legjellemzőbb szociális tünetei a társas kapcsolatok tehernek érzése, azok kerülése.

 

Egy kedves kollégám erről egy ízben így beszélt: „Régebben imádtam új ügyfeleket megkeresni, mert felemelő érzés volt, hogy beszélgethetek velük, megismerhetek új területeket miközben bemutatják a vállalkozásukat. Fontosnak éreztem magam. Most viszont ezt az egész dolgot utálom. Úgy tudom meggyőzni magam, hogy ez jó nekem, hogy az egészre csak úgy gondolok, hogy egy jót beszélgetek és megismerek közben egy kedves embert. De ezt nagyon nehéz elhitetni magammal.”

A burnout legjellemzőbb szellemi tünetei a memóriazavar, a gondolkodás leegyszerűsödése, a fantázia és a rugalmasság romlása, valamint a motiváltság elvesztése és a céltalanság a legfontosabb.

 

Az itt leírtak nagyon logikus következmények. Aki érdektelenné és üressé válik, azt nem lehet arra sarkalni – vagy inkább nem tudja magát arra sarkalni-, hogy a szellemi képességeinek a legjavát adják. Ha belülről nincs rendben az illető, akkor a külső segítség sem tudja kiemelni ebből a képzeletbeli gödörből.

A burnout legjellemzőbb  testi tünetei  az el-, illetve átalvási zavarok, fáradtság, kimerültség, gyengeség, energiahiány, stimuláló szerek (koffein, nikotin, alkohol, gyógyszer).

 

Ismét a saját életemből vett példán szeretném bemutatni a kiégés testi tüneteinek egy részét. Amikor már nagyon nem éreztem jól magam a munkahelyemen esténként nagyon nehezen tudtam elaludni és éjjel szorongva ébredtem föl. Sokszor nagyon keveset és rosszul aludta, Nem minden nap, mert annyira elfáradtam a kevés pihenéstől, hogy a következő éjszakát ilyenkor mindig végig aludtam. Ezt az állapotot az állandó fáradság kísérte. Nagyon vigyáztam rá, hogy ne legyen életem része semmi „segítő” szer, de a napi kávéadagom azért felkúszott a duplájára és még hatása sem volt az éberségemre.

A leírtak nem a teljes tünetegyüttest írja le. Saját tapasztalataim alapján ezeket gondoltam elsősorban bemutatni, de a következő blogbejegyzésekben ki fogok térni bővebben egy-egy területre. Fontosnak tartom megemlíteni a leírtak kapcsán Frank H. Berndt nevét, aki kiemelkedő szaktekintély a témában.

Az ÖNISMERET irányába első lépésként ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet.

Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozol!

Posta János Tréner és Coach

BÁTOR ÉLETET!

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A burnout 3 fázisa

A burnout 3 fázisa

  Burnout fázisai A burnoutnak három három fázisa van. A következőkben  ezeknek a szakaszoknak a jellemzőit ismerheted meg. Agresszió és aktivitás: Ebben a fázisban a kulcsszó a harag és annak velejárója az agresszió. Legtöbbször az érintettnek fogalma sincs, hogy...