A FLOW és az ÖNISMERET

      Bizonyára sokat hallottad már azt a mondatot, hogy “miközben azzal foglalatoskodtam teljesen FLOW-ba kerültem. Elragadott a tevékenység és észre sem vettem, hogy mennyi időt töltöttem vele. Olyan jó érzéssel töltött el.” Úgy gondolom, hogy mint minden divatossá váló új dolog, ez a kifejezés is gyakran kerül úgy a mindennapi szóhasználatba, hogy sokan nem is tudják, hogy mit is jelent pontosan. Mielőtt jobban elmerülnénk a FLOW-val kapcsolatos gondolatainkban, definiáljuk azt, hogy a hibás tudás ne okozzon félreértéseket a jövőben:

A FLOW a környezetével koncentráltan foglalkozó embernek, speciális feltételekhez kötött interakciója során kialakuló, mentális állapot. Miközben azt az érzést éli meg, hogy az idő múlásával folyamatosan halad egy saját maga által választott cél felé. A flow a tevékenységre irányuló figyelem és nem maga az öröm. Nem saját magunkat vizsgáljuk miközben benne vagyunk az állapotban, hanem a teljes figyelmünket alávetjük a tevékenységnek.

    Ez így lehet, hogy kicsit szárazra sikeredett, de a további magyarázat remélem emészthetővé teszi a témát.

   Amint  általában tudni szoktunk  FLOW-ról, az a következő:

A FLOW állapotában a kihívás és a képesség oly módon van harmóniában egymással, hogy a kihívás szükségessé teszi a képességeink maximális felhasználását, de azt nem haladja meg.  Ha kismértékű a feladatban a kihívás és monoton a feladat, akkor unalmassá válik. Pl.: Egy gyárban, szalag mellet betanított munkát végezni. Ha viszont túl nagy a kihívás és a képességek nem állnak rendelkezésre és a folyamat közben sem lehet felfejleszteni oda, akkor viszont óriási stresszt okoz az ember számára ez az állapot. Pl.: Tolmácsolni egy magasrangú delegációnak minimális nyelvtudással.

Amikor a folyamat közben megjelenik az „ÉN”, akkor rögtön kikerülünk a FLOW állapotából.

Az eddigiekben leírtakat már bizonyára sokan tudtátok. Amiért mégis úgy gondoltam, hogy foglalkozzunk vele az a következőkben leírt néhány felvetődött kérdés, amiket szeretném  veletek megosztani és kíváncsi vagyok rá, hogy ti mit gondoltok róla.

   A képességek kapcsán azon gondolkodom, hogy ki határozza meg azt, hogy nekem milyen képességeim vannak? Tudom magamról, hogy gyakran egy adott dologban  egészen  más mértékben  gondolom magamat tehetségesnek. És abban is biztos vagyok, hogy az egyik és a másik időpillanatban teljesen jól látom magamat. Mondjuk néha káprázatos mondatok hagyják el a számat és még saját magam is elcsodálkozom rajta, mert a mondat első szavánál nem reméltem hasonló végeredményt. Máskor pedig nehezen rakok össze egy alany-állítmány-tárgy hármasából álló alapmondatot is. Akkor nekem mi a képességem? Mind a két esetben szeretnék FLOW-ba kerülni, de a legjobb Énem-re hagyatkozva a második eset stresszes lenne, fordított esetben pedig unalmas. Rám mindenben jellemző a hullámzó teljesítmény. Akkor nekem mi a képességem?

   És ha valaki nincs tudatában azzal, hogy ki is valójában. Márpedig ilyen van. Nézzük csak meg a Micimackó valamelyik epizódját és már is láthatunk egy önbecsülés hiányban szenvedő Malackát vagy egy magát végletekig túlértékelő Tigrist. De, ha a mesék világából visszatérünk a valóságba, itt is vannak mindenki holdudvarában a művészi túlzások nélkül is ugyan ilyen figurák. Önismeret nélkül elég rendesen el lehet bolyongani a FLOW mártixban, anélkül, hogy az áramlat részesévé válnánk.

   Summázva a felvetett gondolatokat, már megint arra jutottam, hogy az önismeret mindennek az alap köve.

   Örömömre szolgálna, ha hozzászólnál a leírtakhoz, mert érdekel másnak milyen gondolatok születnek a fejében, ha olvassa az írásomat.

Amennyiben megrekedtél és már unod az egy helyben toporgást, arra biztatlak, hogy próbáld ki, hogy a te életedhez mivel járulhatok hozzá!

Posta János tréner, coach, üzleti coach Debrecen
Bátor életet kívánok!
Posta János tréner, coach, üzleti coach Debrecen

Legfrissebb bejegyzések

Számvetés és újra tervezés 20-21

Számvetés és újra tervezés 20-21

  Számvetés és újra tervezés   Lassan ismét itt van az év vége. Ilyenkor sokszor számba vesszük, hogy mi is történt az elmúlt 12 hónapban. Eszünkbe jut, hogy január 1-én milyen fogadalmakat tettünk és elégedetten hátra dőlünk a székünkben örömmel, azzal az...

A legszebb férfi kor

A legszebb férfi kor

 A legszebb férfi kor   Néhány napja töltöttem be az 50-et. Ez aztán egy kerek szám. Elgondolkoztam a koromon, mint általában az emberek, amikor ilyen évfordulóhoz érnek. Előző két alkalommal, mindig volt egy-egy jóakaróm, aki megnyugtatott afelől, hogy az adott kerek...

A vélemény, ami elrontja a reggeli kávédat

A vélemény, ami elrontja a reggeli kávédat

A vélemény, ami elrontja a reggeli kávédat Bizonyára sokszor voltál már abban a helyzetben, hogy elterveztél valamit és ezt megosztottad másokkal, aztán miután meghallgatták és reagáltak rá elveszett a lelkesedésed, kételyek fogalmazódtak meg benned és meggyőzted...

Elérhetőség

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, 24 órán belül válaszolok az e-mailekre

Debrecen

+36 30 742 1432