A FLOW és az ÖNISMERET

      Mielőtt mélyebben elmerülnénk a FLOW-val kapcsolatos gondolatainkban, definiáljuk azt:

A FLOW a környezetével koncentráltan foglalkozó embernek, speciális feltételekhez kötött interakciója során kialakuló, mentális állapot. Miközben azt az érzést éli meg, hogy az idő múlásával folyamatosan halad egy saját maga által választott cél felé. A flow a tevékenységre irányuló figyelem és nem maga az öröm. Nem saját magunkat vizsgáljuk miközben benne vagyunk az állapotban, hanem a teljes figyelmünket alávetjük a tevékenységnek.

    Amikor a folyamat közben megjelenik az „ÉN”, akkor rögtön kikerülünk a FLOW állapotából.

  

   Amint  általában tudni szokás  FLOW-ról, az a következő:

A FLOW állapotában a kihívás és a képesség oly módon van harmóniában egymással, hogy a kihívás szükségessé teszi a képességeink maximális felhasználását, de azt nem haladja meg.  Ha kismértékű a feladatban a kihívás és monoton a feladat, akkor unalmassá válik. Pl.: Egy gyárban, szalag mellet betanított munkát végezni. Ha viszont túl nagy a kihívás és a képességek nem állnak rendelkezésre és a folyamat közben sem lehet felfejleszteni oda, akkor viszont óriási stresszt okoz az ember számára ez az állapot. Pl.: Tolmácsolni egy magasrangú delegációnak minimális nyelvtudással.

   Az eddigiekben leírtakat már bizonyára sokan tudtátok. Amiért mégis úgy gondoltam, hogy foglalkozzunk vele az a következőkben leírt néhány felvetődött kérdés, amiket szeretném  veletek megosztani és kíváncsi vagyok rá, hogy ti mit gondoltok róla.

   A képességek kapcsán azon gondolkodom, hogy ki határozza meg azt, hogy nekem milyen képességeim vannak? Tudom magamról, hogy gyakran egy adott dologban  egészen  más mértékben  gondolom magamat tehetségesnek. És abban is biztos vagyok, hogy az egyik és a másik időpillanatban teljesen jól látom magamat. Mondjuk néha káprázatos mondatok hagyják el a számat és még saját magam is elcsodálkozom rajta, mert a mondat első szavánál nem reméltem hasonló végeredményt. Máskor pedig nehezen rakok össze egy alany-állítmány-tárgy hármasából álló alapmondatot is. Akkor nekem mi a képességem? Mind a két esetben szeretnék FLOW-ba kerülni, de a legjobb Énem-re hagyatkozva a második eset stresszes lenne, fordított esetben pedig unalmas. Rám mindenben jellemző a hullámzó teljesítmény. Akkor nekem mi a képességem?

   És ha valaki nincs tudatában azzal, hogy ki is valójában. Márpedig ilyen van. Nézzük csak meg a Micimackó valamelyik epizódját. És már is láthatunk egy önbecsülés hiányban szenvedő Malackát vagy egy magát végletekig túlértékelő Tigrist. De, ha a mesék világából visszatérünk a valóságba, itt is vannak mindenki holdudvarában a művészi túlzások nélkül is ugyan ilyen figurák. Önismeret nélkül elég rendesen el lehet bolyongani a FLOW mártixban, anélkül, hogy az áramlat részesévé válnánk.

   Summázva a felvetett gondolatokat, már megint arra jutottam, hogy az önismeret mindennek az alap köve.

   Örömömre szolgálna, ha hozzászólnál a leírtakhoz, mert érdekel másnak milyen gondolatok születnek a fejében, ha olvassa az írásomat.

Amennyiben megrekedtél és már unod az egy helyben toporgást, arra biztatlak, hogy próbáld ki, hogy a te életedhez mivel járulhatok hozzá!

Posta János tréner, coach, üzleti coach Debrecen
Bátor életet kívánok!
Posta János tréner, coach, üzleti coach Debrecen

Legfrissebb bejegyzések

Mennyi pénz kell a nyugodt élethez?

Mennyi pénz kell a nyugodt élethez?

Mennyi pénz kell a nyugodt élethez?         Bizonyára szeretnél nyugodtan élni és nem rettegni attól, hogy a dolgok folyásában valamiféle változás áll be, ami romba dönti az életed addigi menetét. Sok ilyen veszélyforrás van. Háború, katasztrófa, gyógyíthatatlan...

Andrew Carnegie és Napóleon Hill

Andrew Carnegie és Napóleon Hill

Ki volt Andrew Carnegie (1835-1919)?
     Carnegie Az USA leggazdagabb emberének számított a korban amikor élt. De a semmiből teremtett birodalom mögött sok érdekes és tanulságos történet áll, amiről szeretnék nektek néhány gondolatébresztő sort írni.
    

Az IDŐ és a PÉNZ

Az IDŐ és a PÉNZ

AZ IDŐ ÉS A PÉNZ      A hétvégén  érdekes dolog történt velem. A  fogaskerekekhez hasonlóan álltak össze egymástól függetlennek gondolt események.     Először is az egészet onnan kell  elkezdjem, hogy voltam néhány tréningen 2019-ben. Sőt rengeteg tréningen voltam. Az...

Elérhetőség

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, 24 órán belül válaszolok az e-mailekre

Debrecen

+36 30 742 1432