A háromlábú szék, avagy hogyan alapozzuk meg a pénzügyi biztonságunkat

 

Láttál már háromlábú széket? Érdekes egy szerkezet. 3 láb éppen elég, ahhoz, hogy stabilan álljon és ne essünk le róla. Horgászoknál láttam ilyet. Gyerekkoromban meg fejésnél ültek ilyenen az asszonyok.  A pénzügyeink során is szeretnénk ezt a biztonságot magunknak. Senki sem szeretne a fenekére esni. Sem a fejőnő az istálóban sem mi átvitt értelemben a pénzügyi stabilitásunk terén.

Miközben elgondolkodtam azon, hogy írok nektek egy blog cikket a témáról, anyagot szerettem volna gyűjteni a netről. Sokféleképpen beírtam és lett is mindenféle eredménye a keresésnek. A párkapcsolat, a világ gazdaság és persze a bútoripar kapcsán is sok eredményt dobott fel a számítógép. Arról viszont, hogy egy ember életében hogyan is néz ki az anyagi biztonság és erre vonatkozóan mi is az a „háromlábú szék” nem volt találat. Pedig ez egy érdekes és fontos téma és szemléletes modell. Akkor ezúttal hiánypótló sorokat adok közzé!

Anyagi stabilitásunkat úgy kell elképzelni, mintha az  3 fő pillérre támaszkodna. Vagyis esetünkben 3 lábra. Csak akkor érezhetjük magunkat biztonságban, ha ez a három láb mind megvan. Egyébként borulunk. Lássuk szépen sorban azokat a lábakat: Megtakarítások, Befektetések, Biztosítások.

A megtakarítások, olyan felhalmozott pénzösszegek, aminek az a szerepe, hogy ha baj van gyorsan hozzá lehet nyúlni és pótolni lehet velük a kiesett bevételeinket. Ezért nagyon fontos, hogy likvid legyen, rövid távon is kockázatmentes és persze azt is szeretnénk ugye, hogy amíg nincs rá szükség, addig is jól fialjon. De ez nem a három kívánság című nagy sikerű tv műsor Tibi bácsival. Itt csak kettőt kívánhatunk és az már megvolt. Nekem életem során volt néhány ilyen kisebb baj. A pénzem viszont ingatlanba és biztosításokba volt befektetve így a megoldás mindig okozott néminemű veszteséget.

A következő láb a befektetések. Itt más a cél és az eszközök is. Itt is a három jellemző közül szintén kettő teljesülhet. Mivel a cél itt az, hogy hosszútávon vagyont halmozzunk fel és szeretnénk minél nagyobb vagyont magunkénak tudni, ezért a likviditás nem fontos. erről nyugodtan le is mondhatunk. Viszont az elvárt hozam mértéke, ahogy azt már írtam is az előbb, maximálni szeretnénk. Ezért olyan eszközökre van szükség, amik nagy hozammal kecsegtetnek. Joggal kérdezheted, a nagy hozam nagy kockázattal jár? Igen kockázatos. Minél fontosabb, hogy likvid legyen a pénzünk, annál kockázatosabbak. De mivel az időtáv hosszú és nem fix a vége, ezért mozoghatnak a hozamok le és fel. Az idő hossza el erodálja  annak a kockázatát.

A harmadik láb a biztosítások. Vannak az életünkben olyan kockázatok, amelyekre nehéz felkészülni, de a már meglévő vagyonunkat veszélyeztetheti vagy a jövőbeni egzisztenciánkat teheti tönkre. Ezeket a veszélyeket úgy csökkenthetjük, hogy biztosítást kötünk vagyontárgyainkra és, ha azok sérülnek vagy megsemmisülnek nem veszítjük el azt amink már megvan, hisz a biztosító megtéríti a kárt. A jövőnkkel kapcsolatban pedig a biztosítás szerepe az, hogy ha velünk és a jövedelemtermelő képességünkkel történik valami, akkor a képességünk időleges vagy teljes elvesztése esetén a megélhetésünk a személyünk biztosítottsága révén nem csorbul. Itt nagyon érdekes a három jellemző közül melyik és hogy teljesül. Nem likvid, nincs nagy hozam mindaddig, míg nincs káresemény. A kockázat is abban áll, hogy amíg nincs baj addig nincs „haszon” sem. A „haszon” az anyagi biztonság a nem várt események kapcsán. Persze, ha már biztosításokról beszélünk, itt egyszerre lehet nem várt esemény elleni védelem és befektetés például nyugdíj célra. Ez már egy olyan összvér megoldás ahol kettő láb van egy pénzügyi termékben összegyúrva.

Neked már van háromlábú széked? Ha van, akkor gratulálok, ha még nincs, akkor pedig jó szórakozást kívánok a “barkácsoláshoz”!

Az ÖNISMERET irányába első lépésként ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet.
Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozol!

Posta János Tréner és Coach

BÁTOR ÉLETET!

Legfrissebb bejegyzések

Diderot-effektus, avagy a törvényszerűség, amit érdemes megszegni

Diderot-effektus, avagy a törvényszerűség, amit érdemes megszegni

 Diderot-effektus, avagy a törvényszerűség, amit érdemes megszegni       Kedves Olvasó! Egy időutazásra szeretnélek invitálni. Úti célunk a felvilágosodás kora és annak fővárosa, Párizs. Főhősünk Denis Diderot, aki a kor kiemelkedő alakja volt. Mondhatnánk úgy is,...

Az exponenciális változások

Az exponenciális változások

 Az exponenciális változások Valamiért nekem eddig az volt az érzésem, hogy a világ működése egy egyenletes változássorozat. Mondhatnám azt, hogy olyan, mint egy út, ami összeköt két települést. Elindulok az egyik végétől és egy egyenes vonalú egyenletes bandukolás...

Mennyi pénz kell a nyugodt élethez?

Mennyi pénz kell a nyugodt élethez?

Mennyi pénz kell a nyugodt élethez?           Bizonyára szeretnél nyugodtan élni és nem rettegni attól, hogy a dolgok folyásában valamiféle változás áll be, ami romba dönti az életed addigi menetét. Sok ilyen veszélyforrás van. Háború, katasztrófa,...