A legszebb férfi kor jelszava a reziliencia

 

Néhány napja töltöttem be az 50-et. Ez aztán egy kerek szám. Meg kell tanulnom néhány új fogalmat, mint például a rugalmasság vagy másként mondva reziliencia . – A rugalmasság neve, reziliencia, ami azt jelöli, hogy az ember gyorsan vissza tudja nyerni eredeti, jó állapotát nehéz helyzetek után – De erről majd később.

Inkább azzal kezdem, hogy mesélek. Elgondolkoztam a koromon, mint általában az emberek, amikor ilyen évfordulóhoz érnek. Előző két alkalommal, mindig volt egy-egy jóakaróm, aki megnyugtatott afelől, hogy az adott kerek kor – 30 és 40 éves kor –  valami jónak a kezdete. Kíváncsian vártam, hogy most lesz-e ilyen támogatóm.

 Ezt szeretném most elmesélni neked.

Amikor betöltöttem a 30-at és épp a munkahelyem udvarán gondolkoztam az aznapi teendőkről odalépett a főnököm és érdeklődött, hogy mibe mélyedtek így el a gondolataim. Én meg gondolkodás nélkül azt válaszoltam, hogy a koromon töröm a fejem.

Ekkor Ő, mint néhány évvel idősebb férfi, azt mondta nekem: – Jegyezd meg jól, hogy egy férfi életében a 30-as évei a legszebbek. Tele van energiával, tudása is van meg a nők kapcsán  is mondott még valamit, amit most inkább nem részleteznék. Ez megnyugtató volt a lelkemnek.

Tíz évvel később megismétlődött ez a párbeszéd egy másik munkahelyen egy másik kollégával. Csak ez a kolléga már ötvenes korosztály volt. Számára a negyvenes évei még kedvesebb emlékeket hordoztak, mert az előző tanácsadómhoz képest neki az időszak, ami kapcsán kiokosított,  nem a mindennapokat jelentette, hanem szép emlékeinek időszakát.

Dale Carnegie ” Hogyan  fejezzük be az aggódást és kezdjünk el élni”

Ahogy betöltöttem az ötödik X-et, már vártam, hogy felbukkanjon az új megmondó ember és lelkesedést öntsön  belém. Meg is érkezett. Dale Carnegie, a ” Hogyan  fejezzük be az aggódást és kezdjünk el élni” című könyvét olvastam, amiben John D. Rokefellerről történik egy említés, aki 53 évesen nagyon rozoga állapotnak örvendett.

Azt írja a könyv írója, hogy „pedig egy férfi számára az 50-es évei a kiteljesedés az erő és maga az öröm.” Vagy valami hasonlókat.Erre a tíz évre is megkaptam az útravalót.

Arra kellett, hogy rájöjjek eme segítőim révén, hogy nincs is olyan, hogy tökéletes kor. Minden kor tökéletes, amit az ember megtölt élettel.

Ami mostanság foglalkoztat, az az, hogy lehet-e markánsan változtatni az életünkön egy bizonyos kor után. Új kapcsolat, karrier, hivatás, lakhely, akár új országba költözés.

Vagy sikerül vagy nem.

Arra jutottam, hogy bizonyára változik az ember rugalmassága az idő előrehaladtával, de ahogy a gimnasztika rugalmasan tartja a testet, úgy a világban való mozgásunk is maradhat rugalmas, ha edzésben maradunk az élet nevű sportban. Nincs akadálya annak, hogy valaki akár 60 évesen is belevágjon egy egyetem elvégzésébe vagy egy vállalkozás beindításába. Ha neked késztetésed van az életed megváltoztatásában, akkor tervezd meg és vágj bele bátran. Két dolog történhet. Vagy sikerül vagy nem. Ha nem próbálod ki magad, akkor szerinted esélyes, hogy sikerül? Ezt a rugalmasságot a pszichológiában rezilidenciának nevezik.

 A reziliencia a pszichológiában

Ezt a rugalmasságot a pszichológiában rezilienciának nevezik, ami lényegében azt a tulajdonságot vagy helyesebben képességet jelöli, hogy az ember gyorsan vissza tudja nyerni eredeti, jó állapotát testi-lelki szenvedés, illetve nehéz élethelyzetek átélése után.

A bloghoz használt kép: Szponzorált képek iStock – LIMITED DEAL: 20% off with PIXABAY20 coupon

Az ÖNISMERET irányába első lépésként ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet.

Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozol!

Posta János Tréner és Coach

BÁTOR ÉLETET!

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

    A burnout tüneteinek 4 csoportja   A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk. Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység,...