A Lelki szükségleteink

Nagyon sokféle szükségleteink vannak. Ebben a materialista túlsúlyú közegben, amiben élünk, a lelki szükségleteink sokszor háttérbe szorulnak.

Azért lettél kiválasztott, mert az vagy aki. A helyes választások abból fognak fakadni, hogy tudod ki vagy.                                                                                                                Paul Young Éva című könyvéből

Szász Matyi gondolatai továbbszövése a lelki szükségletek kapcsán

Ahogy azt már az előző bejegyzéseimben is írtam, folyamatosan újabb ismereteket igyekszem szerezni. Ennek a forrása lehet könyv, szakértők hanganyagai, filmek és ami szerintem a leghatásosabb, élőben tanulni másoktól. A lelki szükségletek, mint megírandó téma is így ötlött fel bennem. Szász Mátyás egyik rendezvénye sokat foglalkozott ezzel a fontos területtel és úgy döntöttem hogy ezt kiegészítem a saját gondolataimmal és írok egy bejegyzést róla,  ide az oldalamra.

     Először azonban úgy gondolom, hogy érdemes beszélni néhány szót a MASLOW PIRAMIS-ról, ugyanis a lelkünk szükségletei mind-mind megtalálhatók a piramis valamelyik fokán és párhuzamot vonva a két gondolatmenet között, talán érthetőbb lesz a mondanivalóm.

A lelki szükségleteink a következők:

1. Szeretet: 

Mindenkinek alapvető vágya, hogy mások szeressék. Ez a Maslowi piramisban a hiány alapú szükségletek egyik szintje, ami azt jelenti, hogy kielégülésük a belső feszültségek csökkenésével jár.

Ezek azok a szükségletek, amelyek alapvetően deficitek, úgymond üres lyukak az élő szervezetben, amelyeket az egészség érdekében fel kell tölteni, méghozzá az emberi lényeken kívülről és valaki más segítségével. Szeretet, valahová tartozás szükséglete: gyengédség, viszonzott szeretetkapcsolat. Megkülönböztethetünk két formáját is a szeretetnek:

Az egyik: a szeretet során a személynek fontos a kívülről jövő megerősítés, hogy ő maga szerethető, s ha ezt nem kapja meg, nem is érzi magát biztonságban, hiszen úgy érzi senkihez és semmihez nem tartozik.

A Másik: a szeretet során a személy nem függ másoktól, úgy szereti az embereket, ahogy azoknak szüksége van rá, nem úgy, ahogy neki lenne rá szüksége. Hiánya: pszichopátia, antiszociális személyiség. Ami a legfontosabb, hogy a szeretet amit kapunk és amit adunk, az minden esetre elvárásoktól mentes legyen. Amikor feltételeket szabunk akkor az már  nem szeretet, hanem valamiféle kölcsönös „üzlet”

2. Elfogadás: Nincsenek elvárások mások irányából és én is elfogadom saját furcsaságaimat és vágyaimat, szégyen és bocsánatkérés nélkül. „Ilyen vagyok és ezen nincs mit szégyelnem.” Gyerek koromban az olvasási készségem hiányosságai miatt nagyon sokszor szégyeltem magam. Úgy éreztem, hogy mások butának tartanak e miatt.

Így mai napig problémát okoz számomra tömegek előtt felolvasni szöveget. Pedig valószínűleg az iskolatársaim számára ez egyszer okozott örömet élcelődni ezen a gyöngeségen és később nem is foglalkoztak vele. Én viszont felnőtt koromig nem tudtam megbirkózni a hiányosságommal.

Ezért sok olyan eseményt elkerültem, ami egyébként érdekelt volna, de tartottam tőle, hogy esetleg fel kell olvasnom néhány mondatot. Tehát saját magunknak sokszor nehezebb elfogadnunk magunkat, mint ahogy azt a környezetünknek.

Az elfogadás a Maslowi háromszögnek hasonlóan a szeretethez a hiány alapú szükségletek szintjén van.

3. Hasznosság: Tudom, hogy ki vagyok, mire vagyok képes és azt csinálom amiben jó vagyok így a közösség hasznára vagyok. Másokat szolgálok a tetteimmel és ez büszkeséggel tölthet el.

4. Elismerés: Nem csak hasznos vagyok, hanem értékes is. Amit teszek az egy jó ügyet szolgál -hasznos dolog –  és ezért ért a környezetem elismer engem, értékesnek tart.

5. Sikerélmény: Amit csinálok és ahogy élek azt jó csinálom és nem kudarcok sorozatával van az utam kikövezve.

6.Integritás iránti vágy: Ez egy nagyon fontos dolog és ezt nem nagyon sszokás emlegetni. A lelkünknek arra van szüksége, hogy egy igazságos világban őszinte lehessen a környezetével. Ha hazudni vagy csúsztatni kell a véleményünkön, mert hátrányunk származhat belőle, ha az igazságot mondjuk, akkor bizony az tönkreteszi a lelkünket, majd az egészségünket is kikezdi.

Láttam egy jó filmet, amiben ez jól megfigyelhető. Rudolf Péter rendezésében az 1945 című filmet. Ajánlom figyelmedbe. Az olyan társadalmak, ahol nem működik az integritás, a diktatúra irányába nyargal és nincs esélye egy jóléti társadalmat létrehozni. Ezt a napokban olvastam Thimothy Ferris egyik könyvében.

7. Biztonság:  Ide tartozik a gazdasági, társadalmi, szakmai, pszichológiai biztonság. Nem szeretne senki kiszolgáltatottá és védtelenné válni. Fontos, hogy el tudjuk érni azt az illúziót, hogy kiszámítható számunkra a jövő. Ami persze csak valószínűbb vagy kevésbé valószínűbb tud lenni.

De bizonyára senki sem szeretné   elveszíteni az állását, családját, otthonát, megtakarított pénzét vagy azt a biztonságot, hogy kimehet az utcára és nem lövik agyon. A biztonság azért kell, mert ha a jelenlegi körülmények rosszabbra fordulnának azt veszélyként éljük meg.

8.Állandóság: Az állandóság kapcsán mondhatná valaki, hogy a komfortzónában tartózkodás. De erről meg már többször is írtam, hogy akadály a fejlődésben, mert korlátoz bennünket új területek való tapasztalatszerzésben.

Ez így van. Akkor hogy működik ez a komfortzóna? Egyszer szükséges, másszor meg ártalmas? Az állandóság és a gyökereink mindig jó alapot szolgáltatnak számunkra.

Ennek a stabil helynek az elhagyása tényleg szükséges a fejlődéshez. Ezt úgy képzeld el, mint egy lufit. Felfújod valamekkorára. Ez a a méret egy stabil „állandóság”. Amikor újra belefújsz, akkor már olyan területet is betölt a lufi amit, eddig nem. Van olyan része ami a komfortzónán kívül esik.

De egy idő múlva már az is hozzátartozik a teljes lufihoz. Belakjuk és állandósítjuk az új területeket. Az alapot a gyökereink adják, majd hozzárakódnak új és új dolgok. Az iskolában is kényszeredetten ücsörögtünk az első napokban. Néhány hónap elteltével pedig már szinte otthonunknak tekintettük.

 

Az ÖNISMERET irányába első lépésként ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet. Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozol!

BÁTOR ÉLETET!

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

    A burnout tüneteinek 4 csoportja   A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk. Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység,...

Elérhetőség

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, 24 órán belül válaszolok az e-mailekre

Debrecen

+36 30 742 1432