A pénzügyi siker kulcsa

      A pénzügyi siker kulcsát mindenki keresi, de sajnos az emberek egy kis töredéke találja azt csak meg. A kovalens kötés vagy szublimáció fontos részét alkotják az iskoláink tananyagának, – csak azért jutott ez most eszembe, mert a gyermekemmel nemrég tanultuk hasonlókat, egyébként már rég a feledés homályába veszett volna –  de a pénzügyi sikerről még a szakirányú felsőoktatás sem viszi túlzásba az információk közlését.  De a legtöbb ember környezetét sem pénzügyi zsenik alkotják. A családunk, barátaink és még a tanáraink is a saját paradigmáik börtönéből osztják tanácsaikat – amelyek legtöbbször félelmeikből, vagy mások félelmeiből eredő tévhitek . Édesapád gazdag ember? Ha nem akkor sajnos a legjobb szándéka ellenére is inkább árt a pénzügyi sikerek kapcsán adott jó tanácsaival.

    Nekem is vannak beidegződéseim, paradigmáim. Egy példát meg is osztok veletek. Igaz, hogy nem pénzügyi jellegű, de a bőség és szűkösség szemléltetésére igazán jónak tartom. Nekem a szüleim mindig azt mondták, hogy „a tányéron ne hagyj ételt! Amit kiszedtél, azt edd meg!” Egy ilyen bőséges világban, amiben mi élünk ez nem jó tanács, hanem egyenes út az elhízáshoz. Egy paradigma, ami az  ínséges időkből származik, az nekem ma nem lehet útmutatás. Szerintem ez a néhány mondat több generáción átívelő tapasztalatokat vésett bele az emberek agyába. Sok-sok olyan „bevésődéssel” kell kezdenünk valamit, amelyek akadályozzák a sikereinket.

      Majdnem beleestem a „bezzeg az én időmben” kezdetű paradigma által ásott gödörbe. Szívesen segítek a fiatalabb generációknak és abban a tudatban tettem ezt, hogy van mit tanulniuk tőlem. Mivel folyamatosan képzem magam és ez a korom miatt már elég régen folyik, bölcsebbnek képzeltem magam a fiataloknál. Nemrég viszont arra jutottam, hogy sokat kell beszélgetni velük és ezt a tanítást egy oda-vissza történő áramlássá fejleszteni. Hisz mind a két oldalnak megvannak az erősségei. Természetesen ugyanezt a nálam idősebb generációkkal is fontos megtenni.

     Biztonságra törekvés és félelem irányítja legtöbbünk pénzügyi döntéseit. Ezek a „tanácsadók” pedig nem a meggazdagodás irányába tolják a szekerünket. Emlékszem, hogy a kilencvenes évek elején, amikor megszűntek a nagy állami munkaadók és még nem jelentek meg a külföldi befektetők és a hazai vállalkozások, édesapám generációjának nagy része azzal szembesült, hogy a biztonság mint olyan, egy illékony illúzió. Egy életre terveztek és egy pillanat alatt szerte foszlott a tervük. Volt egy jövőkép és aki ezt nem tudta nagyon gyorsan újratervezni, az bajban érezhette magát. 

    Mint az élet más területein, itt is nagyban segít a sikereinkben, ha van jövőképünk, célunk és tervünk. A következőkben néhány pontban kívánom összefoglalni számotokra a pénzügyi siker eléréséhez szükséges tervezés legfontosabb lépéseit.

 

Legyen pontos (konkrét) pénzügyi célod!

1

PONTOS ÖSSZEG

     Számold ki, hogy mennyi pénz szükséges ahhoz, hogy azt az életet élhesd, amit szeretnél! Ne légy kicsinyes, hisz az univerzumnak pont annyi erőfeszítésébe kerül sokat és keveset teljesíteni!

ÍRD LE  A KÍVÁNT ÖSSZEGET!!!

2

PONTOS ERŐFORRÁS HOZZÁRENDELÉS

Itt válaszolod meg azt a kérdést, hogy hogyan tudod elérni. Milyen erőforrásaid vannak? Idő, Pénz, szaktudás, új munkahely lehetősége, támogatók, felépített pénzcsináló rendszer, termék, szolgáltatás, ügyfélkör, ötlet.

ÉS MÉG MI?

 (Ezeket a kérdéseket válaszold meg saját magadnak!)

ÍRD LE !!!

3

PONTOS HATÁRIDŐ

Tudnod kell, hogy mikor érsz el a célodhoz.  Ha nincs határidő, akkor a Pató Pál Úr féle „ Ej, ráérünk arra még”  mentalitás lesz rajtad úrrá és a célodat mindig távolabb és távolabb tolod és célból álommá degradálod azt.

ÍRD LE A HATÁRIDŐT!

4

TERV KÉSZÍTÉS ÉS MEGVALÓSÍTÁSRA

A terv, az a célhoz vezető út mérföldköveinek meghatározása. Egy távoli cél sokszor beláthatatlan távolságban ezért, ha nincs felbontva apróbb részekre, akkor lehetetlen folyamatosan fenntartani a hitedet, hogy el tudod érni. Ezért jó, ha közben vannak kisebb részcélok, melyeket könnyebben elérsz és erőt adnak, hogy végig járd az utadat  a végső nagy célodig.

A pénzügyi célodat, ahogy azt már mondtam, írd le! De nem elég leírni, hanem azzal naponta foglalkozni kell. Vedd elő naponta többször is és tartsd  ezt a tervet a fejedben, mert csak akkor fog hatni rád!

Égetően erős vágy éljen benned

 Ez a vágy olyan erős legyen, hogy este amikor lefekszel ne tudj elaludni! Ezen a célon járjon az eszed! Ezzel álmodj és ezzel kelj! Az égő vágy az érzelmi muníció ahhoz, hogy legyen erőd hozzá, hogy kitartóan tudj küzdeni.

 

Akaraterő = állhatosság

Adj bele apait anyait, amennyit csak bírsz annyit dolgozz! A siker két összetevője a „mit” és „mennyit”. A „mennyit” az az akaraterőtől függ. Ne hagyd abba és csináld tovább! Tovább mint más, ameddig csak bírod!

 

Hit, Önszuggesztió (pozitív megerősítések)

Ha valamit  gyakran ismételgetsz, a végén elhiszed. Ha azt ismételgeted ami a célod felé vezet, akkor azt is elhiszed. Hangosan és teljes hittel ismételgesd ezeket a segítő mondatokat és elősegíted a sikeredet! Vigyázz, mert a negatív gondolatok ugyanúgy működnek!

Az önszuggesztió másik formája, amikor úgy teszünk, mintha már megvalósult volna a célunk. Beleéljük magunkat és átéljük azt az érzést, amit az majd okozni fog. Pl.: olyan életet szeretnénk, hogy minden hónapban 1 hetet a tengerparton pihenünk, akkor először menjünk el évente néhány napra. Éljük át az érzést, amit tervezünk magunknak.

Döntőképesség

Dönts gyorsan és nem változtatgass rajta! Ha nem döntsz, akkor mások döntenek helyetted és nem a te érdeked lesz képviseltetve. Legyen határozott értékrended! Ha meghozod a döntésedet, akkor ahhoz ragaszkodj és ne változtasd meg!

A legjobban fizetett munka a gondolkodás!

Figyelem! Ha érdekel, hogy lehet elérni az elégedett életet és hogy lehet megteremteni a semmiből ennek az anyagi hátterét, akkor ajánlom figyelmedbe a Dr. Lovas Gyöngyi  könyvét. Kattints a lenti gombra!

Bátor életet kívánok!
Posta János tréner, coach, üzleti coach Debrecen

Elérhetőség

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, 24 órán belül válaszolok az e-mailekre

Debrecen

+36 30 742 1432