Destruktív kritika avagy a vélemény, ami elrontja a reggeli kávédat

 

Mindannyian szembesültünk már azzal, hogy a másoktól remélt támogatás helyett egy számunkra romboló hatású kritikát kapunk, ami lehet, hogy a megfogalmazója részéről segítő szándékkal fogalmazódik meg. Ez a destruktív kritika.

 

Mielőtt továbbmennénk azért adok egy definíciót a destruktív kritika kapcsán:

 

 A  destruktív kritika az egy vélemény valakivel  kapcsolatban. Életünk során állandóan kapunk kritikákat, ahogyan mi is kritizálunk másokat. Azonban nem mindegy, hogyan fogalmazzuk meg véleményünket, mert ha az destruktív kritika, akkor az bomlasztó és romboló hatású. Az ilyen módon megfogalmazott kritika negatív, ítélkező és rengeteget árthat a minősített személynek. Az adott személynek sokat árthat. Olyan negatív szokásokat eredményez, mint az önbecsülés hiánya, szorongás, félelem a kudarctól, értéktelenségtől visszautasítástól.

 Ennek a reakciónak a hatására, elveszett a lelkesedésed, kételyek fogalmazódtak meg benned és meggyőzted magad, hogy nem is volt az az ötlet olyan jó. A környezetünk hatásai erősen befolyásolják a tetteinket. Az önbizalmunk csorbul, ha kilógunk a nyájból és a mi elgondolásunk nem tükröződik vissza más emberek véleményében.

Példa destruktív kritika kapcsán

Engedd meg, hogy egy hasonlaton keresztül világítsam meg, hogy mire gondolok! Amikor kipattan a fejedből egy ötlet, az ebben a hasonlatban legyen egy csésze kávé. Elkészíted olyanra, amilyen finomra csak lehet. Jó minőségű, precízen őrölt friss kávét főzöl.

Az alapanyag a legjobb olasz kávézókban használt kávébab. Aztán beszélgetsz egy ismerőssel. Elmondod az ötletedet, lelkesen izgatottan, sodró lendülettel.

 

Majd az ő részéről megfogalmazódik egy kritika. Rossz esetben egy destruktív kritika. Ez a kávés hasonlatnál olyan, mintha a te finom nedüdbe ez a valaki beletett volna egy kiskanál sót. Ihatatlan és semmire sem jó. Egy jól irányzott és rosszindulatú mondat ekkora fordulatot eredményez.

Tegyük fel, hogy ez a valaki az édesanyád vagy a párod. Elmondod a terveidet és az előző példával ellentétben, teljesen jóindulatból hozzáteszi a saját véleményét, ami nem feltétlenül kritika, hanem a történetedet fűzi tovább saját gondolatokkal és érzésekkel.

Tanácsot ad és ötletel. A kávédba véletlen sem tesz sót, hogy elrontsa az ízét. Viszont cukrot, azt igen. Finommá teszi. Aztán tesz bele még egy kis cukrot és a biztonság kedvéért, hogy elég édes legyen még egy evőkanálnyit hozzárak. A jó szándék által vezérelve, de ez a kávé is ihatatlanná válik. 

Hogy mi a tanulság? Nagyon vigyázz, hogy kivel osztod meg a gondolataidat, mert a legjobb szándék ugyanúgy ártalmas lehet, mint az, aminek eredetileg is az ártás volt a célja. Másrészről a saját szeretteidet is hagyd élni a saját életüket, mert ez fordítva is nagyon igaz tud lenni.

A támogatás nem arról szól, hogy meg kell oldani a másik dolgát, megmondani a tutit és így az eredeti gondolatot sutba vágni és a sajátunkat eléje tolni. A támogatás az a másik tehetségében való hit és a biztatás.

Azt kívánom, hogy légy magabiztos és reggelente finom kávékat készíts és idd meg még mielőtt más belekontárkodna!

 A bloghoz felhasznál kép: Szponzorált képek iStock – LIMITED DEAL: 20% off with PIXABAY20 coupon

A destruktív kritikáról már írtam máskor is. Itt megtalálod azt az írásomat:

https://postajanos.hu/?s=destrukt%C3%ADv

 

Az ÖNISMERET irányába első lépésként ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet.

Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozol!

Posta János Tréner és Coach

BÁTOR ÉLETET!

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

    A burnout tüneteinek 4 csoportja   A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk. Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység,...