Ami nem asszertív kommunikáció

Szeretnék veled megosztani életemből egy példát, hogy hogyan lehet ezt nem jól csinálni.Mi az ami nem asszertív kommunikáció.

Előző blog bejegyzésemben olvashattál az asszertivitásról. (http://bit.ly/2EX828X)

Érettségi után és felsőbb tanulmányaim elkezdése előtt volt néhány munkahelyem. Ezek egyike egy SZOT üdülő, ahol pincérként tevékenykedtem. Ez a szálloda egy nagyon szép épületben volt, de ennek ellenére nem a vendéglátás csúcsát képviselte, hisz egyszerű munkásemberek nyaraltatására volt hivatott.

A pincér társaim főként általános iskolai tanulmányaik elvégzése után jöttek ide. tizenéves lányok, igen egyszerű gondolkodásmóddal. Szinte csak butuska bakfis lányokból állt a munkaerő. Történt egyszer, hogy minden felszolgálónak be kellett jönnie és egy teremben várakozni valamire, amit nem tudtunk, hogy mi.

 A pincér társaim főként általános iskolai tanulmányaik elvégzése után jöttek ide. tizenéves lányok, igen egyszerű gondolkodásmóddal. Szinte csak butuska bakfis lányokból állt a munkaerő. Történt egyszer, hogy minden felszolgálónak be kellett jönnie és egy teremben várakozni valamire, amit nem tudtunk, hogy mi.  

    Lehetett sejteni, hogy nem valami ünnepi díjátadó lesz, hanem inkább „irgum-burgum”. Ahogy ott várakoztunk a csajok egyre inkább agresszívvé váltak. Egyre inkább előjöttek a munkáltató által okozott sérelmek, melyet egyre erőteljesebben hangoztattak. Mert, hogy kevés a fizetés, rövid az ebédidő, kényelmetlen az egyenruha, ritkán kapunk új cipőt stb… A félórányi várakozás végére hangosan morajlott a terem.

Szakértői gondolatok az asszerív kommunikáció hiányában

Szakemberként azt mondanám, hogy egyre agresszívebb volt a tömeg és annak a kommunikációja. Ez egyszerűen abból fakad, hogy nem tudták miért is kellett összegyűlni. A vezetőségtől elég tisztességtelen dolog volt, hogy ennyi információt közölt, hogy ott kell lenni. Mondhatnám, hogy ez  diktatórikus és agresszív viselkedés volt részükről. A kevés és nem megfelelő élettapasztalattal bíró munkaerő pedig csak agresszivitással tudta kezelni az információ hiányát. Az állatvilágban is a félelemre adott egyik válaszreakció az agresszivitás. Pl:a sarokba szorított állatok.

  Egyszer csak nyílott az ajtó és bejött a szállodavezető az étteremvezető és még két vezető, akiknek a feladatát mai napig nem tudtam megfejteni. De a 90-es évek elején még volt sok ilyen megfejthetetlen pozíció. Ebben a percben csönd lett a teremben. Néhány perc alatt a vezetőség világossá tette számunkra, hogy mi mennyire rossz munkaerő vagyunk és még az addigi feltételeket is megszigorították. A pár perce még „forradalmár” csajok pisszenni sem mertek. Agresszívből egy pillantás alatt olyan passzívvá váltak, hogy még a fejmosás után egy órával sem szólaltak meg.  Lehet, hogy ha abban az időben már foglalkozok a témával és tartok számukra egy asszertivitás tréninget nincs ez a nevetséges közjáték.

Összegezve:

   Általában akkor találkozunk ezzel a témával, ha a munkáltatónk elküld tréningre. Ezt általában azért teszik, hogy sikeresebb értékesítők, vevőszolgálatisok legyünk. Vagy, hogy a nagy szervezeten belül hatékonyabb legyen a kommunikáció egymás közt.

Arra gondoltál már, hogy a szeretteiddel kapcsolatban is hasznos lehet ez a tudás? Vagy az élet bármely területén hasznos, ha ki tudsz állni magadért és a kapcsolataidat sem rombolod szét közben? A következő bejegyzésemben adok eszközt is, hogy milyen módon lehetsz asszertív.

Az aktuális fejlesztő programjainkról itt találsz információt!!!

Bátor életet kívánok!
Posta János tréner, coach, üzleti coach Debrecen

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

    A burnout tüneteinek 4 csoportja   A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk. Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység,...

Elérhetőség

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, 24 órán belül válaszolok az e-mailekre

Debrecen

+36 30 742 1432