Ki volt Andrew Carnegie (1835-1919)?

     Carnegie Az USA leggazdagabb emberének számított a korban amikor élt. De a semmiből teremtett birodalom mögött sok érdekes és tanulságos történet áll, amiről szeretnék nektek néhány gondolatébresztő sort írni.

     Akkor talán kezdjük a „mocskos” anyagiakkal.  – A mocskos azért van aposztrófok között, mert ez csak egy szófordulat, mely belénk égett. Azt azért tudd, hogy miképpen a barátodat sem illeted negatív jelzővel, a pénzt, amiből jó sokat szeretnél, mert hát Ő az álmaid motorja, őt sem kellene lemocskolni. – A birodalma, amit felépített 475M $. Mindez a 20. század hajnalán. Ma is csinos kis vagyon lenne, de ha pontosak akarunk lenni, akkor ezt mai értéken számolva meg kell szoroznunk 50-nel. 23.750.000.000$. Forintban ez 7.362.500.000.000Ft. Akkor lehet kezdeni a számítást, hogy kinek-kinek hány évig kellene élni ahhoz, hogy ennyi pénzt keressen.

De félre a mókázással!  Nézzük, hogy ki és mi áll egy ilyen vagyon mögött.

Carnegie egy szegény skót család sarja. A szegénységből a kivezető utat édesanyja az amerikába való áttelepülésben látta. Az ekkor 12 éves hősünknek gyerekként el kellett szegődnie dolgozni, de annak ellenére, hogy iskolába nem járhatott ambiciózus természetének köszönhetően minden lehetőséget megragadott a fejlődéséhez. Rengeteg olvasással csillapította tudásszomját.

A munka világában a távírászkodás volt a következő lépcsőfok. Érdemes belegondolni, hogy ez a feladat abban az időben a fejlődés és a technika csúcsa lehetett. Óriási előrelépés a kommunikáció területén és ez a vasúttal karöltve épülő üzlet volt akkoriban. Majd ahogy pénze engedte a vasút térhódításába üzletileg is beszállt, később pedig ami igazán híressé és naggyá tette az az acélgyártás volt. A megállíthatatlanul növekedő vasúti hálózatnak sok vasra volt szüksége. A többi között például a hidak építésénél, amiből Carnegie is kivette a részét. Sőt a legsikeresebb hídépítő cég volt az övé.

Híresen becsületes embernek tartották. Amit nagyon érdekesnek találtam, hogy nem csak az üzlettársai vagyona gyarapodott az övével együtt, hanem nagyon sok cégénél dolgozó tehetséges ember is milliomossá tudott válni a vele való együtt dolgozás során.

Élete során szinte minden visszaadott a közösségnek. 2811 könyvtárat  alapítottak a pénzéből, 7689 orgonát adományozott egyháza részére. Bizonyára hallottatok már Carnegie Hallról és a Carnegie Institute-ról. Ezek is az ő nevéhez fűződnek. És még azt a híres evezős versenyt is neki köszönhetjük, amely a két híres amerikai egyetem között szokott zajlani.

Amiért érdemes még Carnegie-ról beszélni, az az, hogy a Napóleon Hill által írt Gondolkodj és gazdagodj című remekbe szabott mű mellett is bábáskodott. Az írónak Ő tette lehetővé, hogy évek hosszú során át a kor legsikeresebb vállalkozóival találkozhasson és a tapasztalatait és megfigyeléseit megírhassa és kiadhassa. Ez azért fontos, mert ezeket a TITKOKAT meg akarta osztani az emberiséggel és nem csak egy szűk csoportnak a kincseként kezelni. Ajánlom figyelmedbe a művet, mert mai napig az egyik legtöbbet olvasott tudásforrás.

Remélem, hogy a gazdagokkal szembeni előítéleteket valamelyes sikerült lebontanom és inkább kíváncsivá tenni benneteket, ami sokkal többet tud segíteni a boldogulásunkban, mint az előző érzés.

Az ÖNISMERET irányába első lépésként ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet.
Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozol!

Posta János Tréner és Coach

BÁTOR ÉLETET!

Legfrissebb bejegyzések

Diderot-effektus, avagy a törvényszerűség, amit érdemes megszegni

Diderot-effektus, avagy a törvényszerűség, amit érdemes megszegni

 Diderot-effektus, avagy a törvényszerűség, amit érdemes megszegni       Kedves Olvasó! Egy időutazásra szeretnélek invitálni. Úti célunk a felvilágosodás kora és annak fővárosa, Párizs. Főhősünk Denis Diderot, aki a kor kiemelkedő alakja volt. Mondhatnánk úgy is,...

Az exponenciális változások

Az exponenciális változások

 Az exponenciális változások Valamiért nekem eddig az volt az érzésem, hogy a világ működése egy egyenletes változássorozat. Mondhatnám azt, hogy olyan, mint egy út, ami összeköt két települést. Elindulok az egyik végétől és egy egyenes vonalú egyenletes bandukolás...

A háromlábú szék, avagy  a pénzügyi biztonságunk

A háromlábú szék, avagy a pénzügyi biztonságunk

Anyagi stabilitásunkat úgy kell elképzelni, mintha az  3 fő pillérre támaszkodna. Vagyis esetünkben 3 lábra. Csak akkor érezhetjük magunkat biztonságban, ha ez a három láb mind megvan. Egyébként borulunk. Lássuk szépen sorban azokat a lábakat: Megtakarítások, Befektetések, Biztosítások.