Diderot-effektus, avagy a törvényszerűség, amit érdemes megszegni

      Kedves Olvasó! Egy időutazásra szeretnélek invitálni. Úti célunk a felvilágosodás kora és annak fővárosa, Párizs.

Főhősünk Denis Diderot, aki a kor kiemelkedő alakja volt. Mondhatnánk úgy is, hogy polihisztora. Hisz egy személyben volt filozófus, író, enciklopédista, műkritikus, irodalomkritikus, műfordító, történész, politológus és lexikográfus. Egy valami azonban nem volt. Pénzügyeiben tudatos.

E hiányosságára mutat rá a következő történet:

Diderotnak, amikor a lánya eladó sorba került, azzal a ténnyel kellett szembesülnie, hogy nincs pénze a lányának biztosítani a hozományát. A kilátástalan helyzetre egy csodálatos esemény adott megoldást. Nagy Katalin cárnő épp ekkoriban  úgy döntött, hogy a híres tudóstól megvásárolja annak egyedülálló könyvtárát. A vételár 1000 líra volt. (mai értéken kb. 15M Ft) A hozomány dolga megoldottnak látszott. Az összeg még arra is elegendő volt, hogy Diderot magára is költsön belőle. Vett is egy gyönyörű és igen drága piros karmazsin köpenyt. A köpeny teljesen felborította az eddigi életének kopottas környezetét. Hogy az egyensúly visszaálljon egy vásárlási lavinát indított el. Így a szobájába új szőnyeg, mahagóni íróasztal és bőr fotel került. Az új környezet gyönyörű a pénztárca pedig üres lett egy pillanat alatt. Sőt még némi adósság is felhalmozódott.Ugyanúgy kilátástalan lett a helyzet hozomány ügyben.

Fejcsóválva be is fejezhetném az írást, de az a helyzet, hogy Mi, a mai kor modern emberei semmivel nem vagyunk tudatosabbak főhősünknél. A Diderot effektus egy örök érvényű törvény. Lényege, hogy egy új tárgy birtoklása, újabb tárgyak megvásárlását generálja. Bele kerülünk egy vásárlási spirálba, ahonnan nagyon nehéz kikecmeregni.

Gondolkodtam rajta, hogy nekem volt-e hasonló élményem. Jelentem: volt. Most itt meg is osztom veled az egyik történetemet. Általában fekete, szürke vagy sötétkék öltönyeim vannak. Egyszer aztán felrúgtam ezt a szokásomat és vettem egy mogyoróbarna öltönyt. De ez nem mutatott olyan jól a fekete cipővel, mint ahogy az előző öltönyeim, ezért vettem egy barna cipőt is. Barna nadrág fekete zokni és barna cipő. Igen, az történt amire gondolsz. Kellett néhány pár barna zokni. Öltözködési alapszabály, hogy a cipő és az öv színe meg kell, hogy egyezzen. Vettem övet is. Kell egy barna színnel harmonizáló nyakkendő és ing is. Mindent összeszámolva az öltöny árát meghaladta az egyéb ruhaneműk ára. Hasonló mintázat figyelhető meg a viselkedésemben lakásfelújítás, autó vásárlás és még sok más területen is.

Neked milyen élményed van ami hasonló a Diderotéhoz vagy az enyémhez? Mert bizonyára van. Szerintem, ha sorra veszed a saját példáidat nagyon jól elszórakozol rajtuk. Ami ennél is fontosabb egy picit tudatosabbá is válsz. Jó szórakozást kívánok hozzá!

A bloghoz felhasznált kép: Szponzorált képek iStock – LIMITED DEAL: 20% off with PIXABAY20 coupon

Az ÖNISMERET irányába első lépésként ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet.
Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozol!

Posta János Tréner és Coach

BÁTOR ÉLETET!

Legfrissebb bejegyzések

Számvetés és újra tervezés 20-21

Számvetés és újra tervezés 20-21

  Számvetés és újra tervezés   Lassan ismét itt van az év vége. Ilyenkor sokszor számba vesszük, hogy mi is történt az elmúlt 12 hónapban. Eszünkbe jut, hogy január 1-én milyen fogadalmakat tettünk és elégedetten hátra dőlünk a székünkben örömmel, azzal az...

A legszebb férfi kor

A legszebb férfi kor

 A legszebb férfi kor   Néhány napja töltöttem be az 50-et. Ez aztán egy kerek szám. Elgondolkoztam a koromon, mint általában az emberek, amikor ilyen évfordulóhoz érnek. Előző két alkalommal, mindig volt egy-egy jóakaróm, aki megnyugtatott afelől, hogy az adott kerek...

A vélemény, ami elrontja a reggeli kávédat

A vélemény, ami elrontja a reggeli kávédat

A vélemény, ami elrontja a reggeli kávédat Bizonyára sokszor voltál már abban a helyzetben, hogy elterveztél valamit és ezt megosztottad másokkal, aztán miután meghallgatták és reagáltak rá elveszett a lelkesedésed, kételyek fogalmazódtak meg benned és meggyőzted...