Az exponenciális változások

Valamiért nekem eddig az volt az érzésem, hogy a világ működése nem az exponenciális változások jegyében zajlik, hanem egy egyenletes változássorozat. Mondhatnám azt, hogy olyan, mint egy út, ami összeköt két települést.

Elindulok az egyik végétől és egy egyenes vonalú egyenletes bandukolás végeredménye ként  megérkezek a másik faluba. Mint a mesében. A mesében ez így is működik. De amit most be kell, hogy lássak ez csak a mesében van így.

Exponenciális változások a fizikában

Ha egy kicsit messzebbre tekintünk, akkor azt látjuk,  hogy a világegyetem a kiinduló pontjához képest egyre nagyobb sebességgel – vagyis gyorsulva – tágul. Akkor ez a gyorsulás a bandukolásunk közben is létezik és hat a mozgásunkra. A sebességünk az egyik pillanathoz képes a másik időpillanatban nagyobb és az azt követőben ismét nagyobb. Egy exponenciális változást tapasztalhatunk. De ez a exponenciális törvény nem csak a fizikát hatja át.

Exponenciális változások a biológiában

Egy petesejt is éppen így növekedik és osztódik. A populációk, amíg az ideális feltételek adottak szintén így növekednek. De sorolhatnánk a radioaktív anyagok bomlásával és még sok más területtel a példát.

Exponenciális változások a gazdaságban

A gazdaság is így működik. Alkalmazottként a tervszámok bűvöletében megtapasztaltam, hogy az elvárt teljesítmény növekedés is mindig százalékos arányban kerül kifejezésre.

Ha első évben 100 egység az elvárás, akkor nem az az elvárás, hogy évente 20 egységnyit növekedjünk, hanem, hogy 20%-ot. Ami azt eredményezi, hogy  évről évre nagyobb a bázisszám és ezért a nagyobb és nagyobb éves teljesítménynövekmény az elvárás.

Példa: 1 év 100, 2. év 100X1,20= 120  3. év 120X1,2= 144 4.év 144X1,2=172 5.év 172X1,2=206

Ha évente mindig 20 egység lenne az elvárt növekedés, akkor csak 180 egység lenne az 5. év teve.

Ha a bérünk teljes mértékben jutalékból áll, akkor a jövedelmünk is ilyen módon változik. Akkor már nem esik a dolog annyira rosszul. Ha pedig cégünk van, akkor az exponenciális növekedést oly módon tudjuk befolyásolni, hogy az egyre magasabb mértékű növekményt nagyobb mértékben forgatjuk vissza a termelésünkbe, így egyre meredekebb lesz, annak az emelkedése.

Az exponenciális változások alapfeltététele a gazdaságban a megfelelő  piaci környezet

Ahogy a populációk növekedésénél írtam az ideális feltételek szükségességét, úgy a gazdaságban is ugyanez szükséges. Ahogy ott az élettér és a táplálék volt a fontos körülmény, itt a megfelelő piaci környezet. A kisvállalkozások számára a rugalmasságuk lehet ebben a segítség. Az is megfontolandó, hogy nem a vörös óceánt kell keresni (cápákkal teli piac), hanem érdemes összehasonlíthatatlanná válni az így már nem is versenytársakhoz képest. Megteremteni a kék óceánt.

Végezetül az exponenciális növekedés kapcsán: Sokan bele sem kezdenek  megtakarítani. Pedig, ha látnák, hogy ezek a havi kis összegek néhány éven belül milyen módon gyarapodnak – exponenciálisan – elcsodálkoznának rajta.

Nemrég tartottam egy tréninget a témában. Felkészülés közben csináltam egy excel táblát, hogy a példáimat jobban megmutathassam a résztvevőknek. Egy egész délelőttöt elszórakoztam vele, mert olyan számomra megdöbbentő eredményeket mutattak a példák, amire nem is számítottam. A rendszeresség, a fegyelem és a türelmes várakozás óriási eredményeket okoz.

Ajánlom neked is, hogy egyszer modellezd Te is, hogy a jövőbeni szükségleteid és álmaid, milyen módon valósulhatnak meg. Örömmel közlöm, hogy az exponencialitás neked is a barátod :-).

Az ÖNISMERET irányába első lépésként ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet.

Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozol!

Posta János Tréner és Coach

BÁTOR ÉLETET!

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

    A burnout tüneteinek 4 csoportja   A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk. Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység,...