BRAINSTORMING

Az előző bejegyzésem kapcsán jött az ötlet, hogy írjak erről a munkamódszerről.

     Az önismeret és cégvezetés címmel íródott  bejegyzésemben megemlítettem egy idézetet, amit egy ismerősöm ebéd közben mondott nekünk. Miután elolvasta, felhívta a figyelmemet, hogy azt nem is Ő mondta, hanem az egy reakció volt az ő gondolataira. Próbáltam kinyomozni, hogy honnan is ered ez a mondat, de már a feledés sűrű ködébe veszett. Ezzel a kis történettel csak arra akarok rávilágítani, hogy amikor gondolkodni képes és hajlandó emberek összeülnek sokkal távolabbra jutnak, mint külön-külön. Nem az a lényeg, hogy ki mit tett bele a közösbe, hanem hogy hová tud fejlődni a gondolat.

 

      Mi kell a brainstorming-hoz? Gondolkodó emberek ön- és egymást korlátozó körülmények nélkül. Senki nem főnök, senki nem okosabb a másiknál, senki nem együgyű és minden gondolat egyenértékű.

        Egy tanárom mesélt az egyik csoki gyárnál történt káprázatos eredményről, ami az ötletroham eredményeként született meg:

 

       Diós töltelékű csokoládé készítésénél rengeteg dióbél került a kukába pucolás közben. Próbálták ezt csökkenteni a bér emelésével, új eszközökkel stb…, de mindhiába. És egy kreatív megbeszélésen elhangzott egy „baromság”. Belülről pucoljuk meg a diót.  És tovább gondolták és ez adta a megoldást. A diómosó vízbe tettek egy bizonyos anyagot, ami megpuhította a dió héját és egy ki tűvel durranó gázt vezettek a belsejébe. A héj leesett a bélről és nem volt hulladék. Ez az „1millió Dolláros” ötlet, ahogy szokták mondani. És mi kellett hozzá? Szabadság a gondolatoknak és egymás ötleteire építő közösség.

   Saját vállalkozásodban gyakran kevés az ember, így nincs lehetőség az ilyen alkotóközösség megteremtéséhez. Mi a megoldás?  Brian Tracytől tanultam, hogy ha egyedül kell megoldanunk a problémáinkat, akkor a mindstorming módszer keltheti életre a szunnyadó kreativitásunkat. A módszer lényege, hogy 20 ötletet kell papírra vetnünk. Az ötödik után már lehet, hogy szenvedni fogsz, de fontos, hogy folytasd. És valószínűleg a végén jönnek az igazán kreatív ötletek. Ez 5000 ötlet egy évben. Van ennél nagyobb kincsestárad bármiből is?

De, ha másokat is be tudsz vonni a folyamatba, akkor hozz létre Mastermind csoportot, ahol az egyének kreativitása nem összeadódik, hanem hatványozódik.

Segítségedre lehet az is, ha tréningeken, szemináriumokon vagy más képesség fejlesztő eseményeken veszel  részt. Ne gondold, hogy a tanulás szégyellni való dolog. Felnőtt korban megválaszthatod, hogy mit tanulsz és kimazsolázhatod azt, ami neked a hasznodra lehet.

Ezúton szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy rövidesen új tréninget tartunk!!!!! Bővebb információk lent.

Bátor életet!

Posta János tréner&coach

Legfrissebb bejegyzések

A háromlábú szék, avagy  a pénzügyi biztonságunk

A háromlábú szék, avagy a pénzügyi biztonságunk

Anyagi stabilitásunkat úgy kell elképzelni, mintha az  3 fő pillérre támaszkodna. Vagyis esetünkben 3 lábra. Csak akkor érezhetjük magunkat biztonságban, ha ez a három láb mind megvan. Egyébként borulunk. Lássuk szépen sorban azokat a lábakat: Megtakarítások, Befektetések, Biztosítások.

Mennyi pénz kell a nyugodt élethez?

Mennyi pénz kell a nyugodt élethez?

Mennyi pénz kell a nyugodt élethez?           Bizonyára szeretnél nyugodtan élni és nem rettegni attól, hogy a dolgok folyásában valamiféle változás áll be, ami romba dönti az életed addigi menetét. Sok ilyen veszélyforrás van. Háború, katasztrófa,...

Andrew Carnegie és Napóleon Hill

Andrew Carnegie és Napóleon Hill

Ki volt Andrew Carnegie (1835-1919)?
     Carnegie Az USA leggazdagabb emberének számított a korban amikor élt. De a semmiből teremtett birodalom mögött sok érdekes és tanulságos történet áll, amiről szeretnék nektek néhány gondolatébresztő sort írni.
    

Elérhetőség

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, 24 órán belül válaszolok az e-mailekre

Debrecen

+36 30 742 1432