Burnout fázisai

A burnoutnak három három fázisa van. A következőkben  ezeknek a szakaszoknak a jellemzőit ismerheted meg.

Agresszió és aktivitás:

Ebben a fázisban a kulcsszó a harag és annak velejárója az agresszió. Legtöbbször az érintettnek fogalma sincs, hogy pontosan mi történik vele. A környezete hamarabb észleli a problémát, mint Ő. Ez a fázis akár több évig is eltarthat.

Bizonyára észleltél már te is a környezetedben olyan személyeket, aki a körülmények, a feladatok és a munkatársak kapcsán mindig talál apropót a kötekedésre. Mese élményeim hősei közül a Hupikék törpikék Duli-fulijához tudnám őket hasonlítani.

A dolgokat nem intézik, hanem bonyolítják. Fókuszukban nem a megoldás, hanem a valós és nem valós problémák vannak. Az érintett erősen igyekszik visszazökkenni az eredeti állapotába. Ekkor az esetek többségében, még semmilyen tünet nem jelenik meg, nem fedezhető fel vagy máshogy is értelmezhető!

Az életemből vett példa alapján a következőket tapasztaltam, amikor ebben az állapotban voltam: A munkám kiemelkedően eredményes volt és elismerésben is részesültem. A kollégákkal alkotott közösségnek én voltam az összetartó ereje. De ahelyett, hogy örömmel és megelégedéssel töltött volna el, több elismerésre vágytam és barátibb kapcsolatokra.

Ennek a többletnek a hiánya szomorúvá tett és haragossá. Néha úgy éreztem, hogy összeesküdött ellenem a világ.

Menekülés és visszavonulás

Ebben a fázisban a rettegés lesz úrrá és kísérője a menekülés. Úgy érzi az érintett, egyre kevesebb ideje van, ekkor aktivitásukat vagy eltúlozza, vagy minimalizálja. Saját tapasztalatból tudom, hogy van, amikor az ember számára rendelkezésre álló idő elegendő a feladat elvégzésére, de mégis földbe gyökerezik a lába és a feladat elvégzése helyett a rettegéssel teli semmittevés állapotába kerül.

Az eltúlzott vagy minimalizált aktivitástól e fázis szenvedő alanya azt várja, hogy a stressz és csalódások minimum szinten tarthatóak., de ahogy az előző példából láttuk, ez nem így van. Az ügyfeleivel, pacienseivel való foglalkozás és az együttérzésre való képessége rohamosan csökken. Magyarul a munka minősége és az emberi kapcsolatok sérülnek.

Elszigetelődés és passzivitás

Ebben a fázisban az elszigetelődés dominál és a bénultság reakciójával jár. Ez legtöbbször a végső stádiumban jelentkezik, ez nem más, minthogy tudatosul az alanyban, hogy „beteg”, nehezen motiválható. Ekkor már előkerülhet az alkohol, a nikotin vagy a gyógyszer, ekkor már a depresszió szemmel láthatóvá válik!

Összefoglalva, az időben felfedezett (első fázis) burnout még jól kezelhető és könnyebben visszafordítható, ezután viszont a kísérőbetegségek jelennek meg (pl.: depresszió, alvás és- elalvászavar, pánik). Itt már sokkal neheze dolgunk van, hisz már nem csak a kiégésre kell megoldást találni, hanem a kísérő betegségekre is.

 

Az ÖNISMERET irányába első lépésként ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet.

Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozol!

Posta János Tréner és Coach

BÁTOR ÉLETET!

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

    A burnout tüneteinek 4 csoportja   A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk. Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység,...