Célkitűzés és megvalósítás

     A pénzügyi sikerünkhöz – és az élet egyéb területén elérendő sikerekhez is – szükséges, hogy legyen egy konkrét célunk, amely biztosítja számunkra az érzelmi muníciót, ahhoz, hogy ne csak egy álomról beszélhessünk, hanem egy folyamatról, aminek a végállomása az áhított eredmény.

A siker elérésének kulcsa, hogy a célkitűzés és megvalósítás egész folyamata végbemenjen.

Hogyan lesz a szándékból cél?

A rajt és a cél között több sarokkő is található, melyeket elérve mindig egy új, kicsit más feladat vár ránk a siker útján.

Ezek a sarokkövek a következők: SZÁNDÉK MIÉRTED, VÍZIÓD, VÁGYAD, CÉLOD, TERVED, CSELEKVÉSED, SZOKÁSOD, RUTINOD.

A NAGY MIÉRT

Mielőtt bármit is tennél, gondold át, hogy neked mi a nagy miérted! Miért szeretnél az életedben változást, miért akarsz fejlődni és mit is ad az neked.

Következő lépésben, amikor már tudod a nagy mértedet, erre építve meghatározhatod a víziódat.

Azt is mondhatnám, hogy képekbe fogalmazod meg a miértedet és így már meg is teremtettél a fejedben a későbbi valóságot. A jó hír az, hogy ha van képed, akkor képes vagy rá.

Érzelmi üzemanyag

Amikor kikristályosítottad magadban a képet, amely megvalósítása irányában kívánsz haladni, akkor használ az egyik leghatékonyabb „üzemanyagot” a megvalósításhoz, a vágyaidat.

Ha már meg van a képed, akkor töltsd meg számodra fontos emberekkel, cselekvésekkel,hangulattal. Például, ha egy szép nyaralót szeretnél, akkor képzeld el aprólékosan a részleteit!

Legyen egy szép terasza, ahol a barátaiddal finom ételeket esztek és közben vidám csevegés folyik. Mindenki boldog, érzed a virágok illatát és élvezed az ételek ízét.

A cél meghatározása

Ha már sikerül érzelmileg felturbózni e képet, akkor itt az ideje, hogy konkrétan megfogalmazd a célodat.

A cél annyiban más, mint amit eddig megteremtettél, hogy konkrét, a megvalósítása pedig időponthoz kötött.

Ha igazán jól akarod meghatározni a célodat, akkor használd a SMART módszert!

Végrehajtási terv

Ha már elkészültél a célmeghatározással, tervezd meg annak a végrehajtását! Bontsd fel részcélokra és rendelj mellé erőforrásokat!

Nagyon fontos, hogy egy tökéletesen megfogalmazott cél ne vérezzen el a megvalósítás közben, azért mert nincsenek meghatározva a „hogyanok”. Tudnod kell, hogy ki, mit, mivel, mikor és hogyan?

Cselekvés

Ezen a ponton érkezett el a cselekvés ideje. Elkészítettük a térképet, kezdődhet az utazás. Tudjuk, hogy hová akarunk eljutni és ezen a ponton azt is, hogy hogyan.

A meghatározott szabályaink szerint haladunk lépésről-lépésre. Azonban előfordulhat, hogy a tervezés időpillanatában valami tudás nem állt a  rendelkezésünkre, ezért a cselekvés közben szükség lehet, némi finomhangolásra.

De, ha jó a terv, akkor ez csak néhány apróságot jelet.

A szokások kialakítása

Az új cselekvéssorozat elméletben nagyon logikus és egyszerű, de a megvalósítás az kicsit küzdelmesebb.

Amikor egy új szokást építünk be az életünkbe, azt eleinte könnyebb és élvezetesebb nem csinálni, mint csinálni. Itt ismét jó szolgálatot tehetnek az érzelmeink.

Emlékeztetnek arra az örömteli pillanatra, amikor elérjük a célunkat, így a jelenlegi fáradalmak tompulni képesek és erőt meríthetünk a tovább haladáshoz.

Rutin

És ha már az új szokásunk annyira beépült a mindennapjainkba, hogy könnyebb csinálni, mint nem, akkor már rutinról beszélhetünk. Ami pedig rutinos cselekedet, azt szívesen és lelkesen tesszük ,amíg nem válik monotonná és unalmassá.

A célod elérése után a rutin feladatokat érdemes leraknod magadról. Segített az utadon, de ha megteheted delegáld másoknak, tedd automatikussá és építsd a következő folyamatodat, aminek a lépéseit már az előzőekben megtanulhattad!

 

A bloghoz felhasznált kép: Szponzorált képek iStock – LIMITED DEAL: 20% off with PIXABAY20 coupon

Az ÖNISMERET irányába első lépésként ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet.

Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozol!

Posta János Tréner és Coach

BÁTOR ÉLETET!

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

    A burnout tüneteinek 4 csoportja   A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk. Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység,...