GYÖKEREINK

      Mi emberek nagyon sokban hasonlítunk a  fákhoz. Az hogy honnan származunk, az a gyökerünk a jelenünk a törzs a jövőnk pedig a lombkorona. Azt tudtad, hogy egy egészséges fa lombkoronája éppen akkora, mint a gyökérzete? Mit is jelent ez. Nagyon nagy szükségünk van a gyökereinkre. Itt találhatók a tapasztalataink és az elődeink tapasztalatainak a tárháza. A hagyományaink az identitásunk. Számunkra ez olyan, mint a fának a tápanyag és a víz. Elengedhetetlen szükséglet az életünk további szakaszaihoz. Ha ez nincs, akkor nem lehet egészséges törzs és lombkorona. Frusztrált a jelenünk és bizonytalan a jövőnk. A kamaszkori lázadások, amikor az egyéniségünket keressük ezzel megy szembe, de a mélyben mégis erre támaszkodunk és ebből építkezünk. Nem tehetünk mást. A fiaim például bármennyire is túl akarnak lépni rajtam és okosabban építeni fel önmagukat, lemásolnak belőlem sok mindent. Én is ezt tettem. Amit annak idején követehetetlennek gondoltam, az később elengedhetetlennek.

A fiaim ugyanúgy imádnak  a konyhában tüsténkedni, mint én  és értékrendileg is hasonlóak hozzám. Még akkor is ha parázs vitákat folytatnak velem. Emlékszem édesapámmal nekem is hasonló volt a viszonyom. Úgy gondoltam, hogy teljesen más élethelyzet az enyém és az amilyen az övé volt. Azonban, amikor döntéseket kell hoznom , akkor rá kell, hogy ébredjek, ezek sokszor nem saját döntések, hanem amit a szüleimtől láttam azoknak a mintáknak a következménye. Mondhatjuk azt, hogy paradigmák. Jók és rosszak. Nagyon fontos, hogy felismerjük Őket és eldöntsük, hogy mi az ami jó és mi az ami nem válik előnyünkre. Gyakran változnak a dolgok. Ami tegnap életbevágóan fontos volt most akár káros is lehet.

Például az étkezés kapcsán  van a „Ne hagyj a tányéron semmit”  paradigma. Ez régen annyit jelentett egy szűkösségben élő családban, hogy „ne pazarolj, mert holnap lehet, hogy nem lesz mit enni!” Ma a bőséges lehetőségeink közepette pedig azt jelenti, hogy „El fogsz hízni, ha mindent megeszel”. Nagyon leegyszerűsítettem a dolgot, de bizonyára érted, hogy miről is beszélek.

Összefoglalva a leírtakat: Ne nyirbáld szét a gyökereidet! Légy rájuk büszke! Tápláld belőle a jelened és építsd rá a jövődet! DE az elkorhadt, elszáradt és már nem hasznos, sőt káros gyökerektől szabadulj meg, mert ezek a káros PARADIGMÁID, amik megakadályoznak a fejlődésben!

Ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet. Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozol!

Bátor életet kívánok!

 

Elérhetőség

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, 24 órán belül válaszolok az e-mailekre

Debrecen

+36 30 742 1432