Hitelesen a pénzről 2.

Bizonyára mindenki szeretné azt tudni, hogy egy bank hogy ítéli meg a vállalkozását. Neked is fontos. Akkor is, ha most még nincs szükséged arra, hogy más pénzét használd. Akkor is, ha erre sohasem kerül sor. Azt azért megjegyezném, hogy a CashFloow mátrix 4. szegletébe kerülve – ami az igazán profik játszótere – elkerülhetetlen a banki segítség. (A CashFloow négyszöggel kapcsolatban további információk itt:

A saját tapasztalatom is az, hogy ügyfeleim gyakran elutasítóak a hitelek kapcsán, aztán jön egy lehetőség vagy egy probléma, amit csak így tudnak megoldani. Elkerülik ezáltal a csődöt, vagy extra profitra tesznek szert egy jó üzlet megvalósításával. Leegyszerűsítve eme kérdéskört: Ha a hitel költsége kevesebb, mint az általa elért eredmény, akkor bele kell vágni. Nem?

Vagy megteremtheted a biztonságot magad számára egy háttérben meglapuló hitelkerettel, amihez soha hozzá nem nyúlsz. Azonban, ha egyszer becsap a menykő, ami lehet csak egy pici porszem a gépezetedben, egy lábtörés ami rosszkor jön és kiemel a cégvezetői székedből  a legkritikusabb pillanatban, na akkor egy ilyen háttérrel meg tudod venni az időt, amíg pont nem vagy alkalmas a munkára.

Visszatérve a megítélésre, a bank 2 dolgot nagyon szeret tudni rólad:

 

1. Ha pénzt ad neked, azt miből fogod visszafizetni.

Egy hitel odaadása előtt és annak visszafizetéséig számos alkalommal vizsgálja meg a bank, hogy a cég működése éppen milyen és milyen irányba változik. Nagy biztonsággal szeretné látni a képességet a visszafizetésre. Ez neked is jó, mert valamilyen szinten védve vagy egy rossz döntéstől, mert nem jutsz pénzhez akkor, amikor az bajt hozna rád. Nem kapod meg ezért nem csinálsz magadnak egy hitelspirált, ami lehúz a mélybe és soha nem ereszt el. Vagy ha már hitelhasználóként vizsgál a bank és nem tetszését fejezi ki, legalább tudod, hogy rossz irányba mész, ami irány nem csak a kölcsönt adónak, hanem valószínűleg neked sem jó.

2. Ha nem tudod, vagy nem akarod a hitelt visszafizetni, akkor mit          tud  helyette elvenni.

 

Mielőtt csatlakoznál a táborhoz, akik nagy bőszen szidalmazzák a pénzintézeteket gondold végig! A bank nem egy állami szervezet és nem az a dolga, hogy jótékonykodjon, szociális problémákat oldjon meg, hanem egy üzlet egyik szereplője. A másik pedig te vagy. Szerződésben rögzített feltételek mellett üzletet köttök. Hogy ez az üzlet a te javadat (is) szolgálja, ahhoz légy felkészült és tudd azt, hogy mi is ez a szerződés kettőtök között. Mire van szükséged, mi az ára és a feltételrendszere. Ebben kívánok számodra segíteni.

Ajánlom figyelmedbe a MANI-FEST-KLUB tagságot, ahol olvashatod a  én bejegyzéseimet és másokét. 

Amennyiben megrekedtél és már unod az egy helyben toporgást, arra biztatlak, hogy próbáld ki, hogy a te életedhez mivel járulhatok hozzá!

Bátor életet kívánok!
Posta János tréner, coach, üzleti coach Debrecen

Elérhetőség

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, 24 órán belül válaszolok az e-mailekre

Debrecen

+36 30 742 1432