A rossz pénzügyi döntés oka

Néha fogjuk a fejünket, hogy milyen esztelenséget követünk el. De mi a rossz pénzügyi döntés oka? Röviden az, hogy ősember agyunk van.

Hogyan lehet egy 200.000 éves konstrukcióval boldogulni a modern pénzügyi környezetben?

Képzeld el, hogy még mindig a régi és kezdetleges eszközökkel veszed magad körül! Reggelente munkába menet várod, hogy a gőzmozdonyban felmelegedjen a víz, megpakolják szénnel és elinduljon szédítő 30km/h- sebességgel a célod felé.
Ha meg akarod köszönteni a távol élő barátodat, elsétálsz a postára és feldobsz neki egy képeslapot. Reggelente fát hasogatsz, hogy meleg legyen az otthonod és természetesen a kútról hozod a vizet.
Ugye milyen jó az előbb leírt környezetből visszajönni a valóságba?
Természetes számunkra, hogy a mában a mi fejlettségi szintünknek megfelelő lehetőségeink vannak és az eszközeink ilyen szinten szolgálnak bennünket. Ha jól körbenézel azonban van egy nagyon fontos „eszköz” a környezetünkben, ami – kapaszkodj meg!!! – 200.000  éves konstrukció. Találd ki mi az! Bizonyára jár az agyad, hogy mi is lehet.
 

Az agyunk felépítése, ami a rossz pénzügyi döntés oka

Elárulom neked, hogy pont az az ami próbálja kitalálni a megoldást. Az agyunk felépítése és a gondolkodásunk alapműködése  szinte teljesen megegyezik a 200.000 évvel ezelőtti ősünkével. 1.0-ás verzió.
Ez azért okoz egy kis nehézséget számunkra. Van sok olyan dolog az életünkben, amit tudunk és logikusnak tartunk, mégsem úgy csináljuk. Az agyunk Ősi programja azt sugallja nekünk, hogy olyan dolgokat tegyünk, aminek most a jelenben learathatjuk a gyümölcsét.
Egyél meg most 2-3 süteményt és azonnal megkapod a jutalmát. Érzed a szádban, azt a fenséges  ízt, ami örömmel tölt el. Lustálkodj délig, mert olyan kellemes feküdni az ágyban és hallgatni a kedvenc zenédet! Pénzügyeid kapcsán, pedig költsd el az összes pénzed, hisz olyan sok kellemes csábítás van, ami megvalósulhat belőle MOST! Farmer, mozi, sör, új kacatok tömkelege. Ez a viselkedés a rossz pénzügyi döntés oka.
Ennek a működésnek az alapja ott keresendő, annak a régmúlt ősünknek az életében. Neki MOST jellegű döntéseket kellett hoznia. Most van egy elejtendő vad a közelben.

 

Üss vagy fuss

Cselekedni kell! Most van vadhús, meg kell enni az összest, mert megromlik. Most kell elbújni a ragadozótól stb. Biztos hallottad már az üss vagy fuss viselkedés mintát a gyors és azonnali döntések kapcsán.
Ez az agy ebben profi. Nem igazán kellett olyan dolgokkal  törődnie, hogy a gépjárművén legyen biztosítás, felkészülve egy jövőbeni káresemény kockázatára.
A mai világban viszont érdemes sok-sok hosszútávú, előrelátást igénylő döntést hoznunk. A mi Ősember agyunk ebben viszont elég erősen próbál minket meggátolni.
Ha a jelenben hozunk egy olyan döntést, ami majd a jövőben egy pozitív élménnyel kecsegtet, az annyira nem kedves számunkra, mint a jelenlegi és azonnali jutalom. Amikor az agyad próbálkozik eltéríteni ettől, akkor mindig legyél erős és gondold végi, melyik működési típus hová vezet!
Ha eldöntötted, hogy csinos leszel és lefogysz, akkor a sütemények csábításakor lapozz  előre  az időben és nézd meg, hogy melyik a kedvesebb kép.
A sütiket magába tömő isteni ízeket megtapasztaló 120kg-os önmagad, vagy az aki ellenáll az ízek varázsának és amúgy meg az utcán sóvárgó tekintetek tapadnak rá.
A késleltetett jutalomhoz önuralomra van szükség, de sokkal értékesebb az eredménye, mint az azonnali jutalomnak.
Pénzügyek tekintetében, az azonnali jutalmak azok, amelyek csak rövid időre adnak számunkra élvezetet és később bekerülnek a kacatok – fölösleges, haszontalan – kategóriájába.
A kacatok helyett legyenek céljaid!  Otthon vásárlás, új tudás elsajátításának megfinanszírozása, nyugdíj megteremtése, vagy olyan eszközök megvásárlása, amelyek később pénzt termelnek a számodra.
Például befektetési ingatlanok, részvények, gépek, jogok és rendszerek.
A jó döntésekhez érdemes plusz érzelmi muníciót felhasználni. Az MLM-es cégek az új kollégákat profi módon meg szokták tanítani az ilyen önmotivációs módszerekre.
 

Célkitűző napló vezetés

Neked is ajánlom ezeket. Írd le a megvalósítandó céljaidat! (Utazás, lakás, autó és egyéb főleg tárgyiasult célok) Csinálj belőlük a faladra egy nagy falitáblát sok képpel és a képek ne csak a felsorolt tárgyakat és eseményeket, tartalmazzák, hanem a hozzájuk tartozó életélményt és szeretett közösségedet is. Vagy kezdj bele egy célkitűző napló vezetésébe.
Ha egy ilyen érzelemdús képi élményt látsz nap mint nap magad előtt, akkor le tudod győzni az ősember agyadat és könnyebben valósítod meg az értelmes céljaidat.

 

A felhasznált kép: Szponzorált képek iStock – LIMITED DEAL: 20% off with PIXABAY20 coupon

 
Az ÖNISMERET irányába első lépésként ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet.

Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozol!

Posta János Tréner és Coach

BÁTOR ÉLETET!

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

    A burnout tüneteinek 4 csoportja   A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk. Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység,...