Mi az a Toyota-kata?

 

Aki először hallja a Toyota-kata kifejezést, bizonyára egy kicsit viccesnek érzi, hogy egy autómárka és egy női név mit kereshet így egy kifejezésbe gyúrva.

A Toyota valóban az autó márkával függ össze, ugyanis a Toyota-kata módszert itt fejlesztették ki és ezért az elnevezésben is teljesen logikus a szó jelenléte. A női név tekintetében viszont téves a gondolat , mert itt egy autómárka és egy a harcművészetekből vett fogalom alkot egységet.

Ugyanis a „kata” – magyarra fordítva „formagyakorlat” – a harcművészetekben alkalmazott módszer, ami egy előre felépített mozgássorozat, amit nagyon sokszor ismételnek mindaddig, amíg már rutinná nem válik és egy adott harci szituációban gondolkodás nélkül reflex szerűen és tökéletesen végre tudnak hajtani.

Az üzleti életben is hasonló a szó jelentése. A cél a folyamatok ismétlődő gyakorlásával azok elvégzését rutinszerűvé tenni. Az alkalmazottak elméjében úgy elmélyíteni a tevékenységeket, hogy álmukból felkeltve se tudják azt másképp csinálni, mint ahogy azt begyakoroltatták velük.

A hosszútávú célokat lebontjuk közép és rövidtávú célokra. Mondhatnánk azt is, hogy van egy víziónk , aminek eléréséhez tervet készítünk, melyeknek a legapróbb alkotóelemei olyan elérendő célállapotok, amelyeket addig gyakorolunk, amíg professzionálisan tudunk bármikor elvégezni és ezt követően lépünk tovább egy következő célállapotra így haladva a víziónk felé.

A Toyota-kata összetevői:

 

Hogy megvalósuljon a Toyota-kata gondolkodásmód a folyamatainkban, (életünkben, vállalatunknál stb…) két alapvető típusát kell szem előtt tartani:

Fejlesztési-kata

Kata-coaching

A fejlesztési kata lépései:

A Fejlesztési-kata  négy lépésből álló rendszeres folyamat. Fontos, hogy ez a folyamat nem egyszeri alkalom. Újra és újra folyamatosan alkalmazni kell, be kell, hogy épüljön a szokásrendünkbe. A fejlesztési katát 4 lépésben valósíthatjuk meg:

 

  1. Az irány vagy cél meghatározása VÍZIÓ A vízió meghatározása a folyamat első lépése ugyan, de annak megvalósulása a végső cél és időben a folyamat legvégén érjük el.
  2. A jelen állapot első kézből történő megismerése. Biztos ismeritek azt a játékot, hogy emberek állnak libasorban egymás mögött és a sor elején lévő személy a soron következő fülébe súg valamit, majd az is így tesz a mögötte lévővel. Amikor a sor legvégén lévő elmondja az üzenetet az már nagyon nem egyezik a sor elejéről indított üzenettel. Sőt ez egy mulatságos különbséget mutat. A jelen állapotot ezért kell első kézből megszerezni, mert ha az üzenet közvetítőkön keresztül – művezető, üzemvezető, gyártási igazgat – érkezik az már bizonyára torzulni fog. Ha már a jelen állapotnál torzulás van, akkor a végcélig jutás elég bizonytalanná válik.
  3. Meghatározzák a következő célállapotot. Ez az az állapot, ami még elég apró változással jár ahhoz, hogy a felmerülő akadályt lekűzdjük és ezt a lépést rutinossá tehessük.
  4. Haladunk az úton, lépésről-lépésre miközben az akadályokat leküzdjük. Itt történik a 3. pontban írt rutinossá tétel. Az itt fellépő akadályt, megértjük és lekűzdési módszert dolgozunk ki. Erre a PDCA módszer nagy segítséget jelenthet számunkra.

A kata-coaching lényege:

A Kata coaching pedig a fejlesztési kata oktatása. Az oktatás ugyanis minden módszer elengedhetetlen eleme. A Toyota- kata esetében ez a következő képen néz ki: A Toyotánál mindekinek van mentora, aki igazából coach szerepet játszik. Lehetőség szerint  nem  válaszolja meg a mentorált kérdéseit, hanem az maga jön rá a válaszokra. Ő csak támogatja ebben.

A coaching kata esetén az elvárások és a kommunikáció is két irányú. A vezető (mentor/coach) felelős a betanításért, a párbeszédekért, felelőssége van, egyszerre egy lépést tesz meg, mint ahogy ugyan ez igaz a mentoráltra is. A célokért  nem utasításként vannak kiadva, hanem együtt tartoznak érte felelősséggel. Közös munka, közös felelősség és közös célok vannak.

A coaching kata célja az, hogy a fejlesztési katát mindenki értse és magévá tegye. A mentor vezet, segít, tanít, támogat.

Ez a kétfajta kata együttesen alkot egy egészet. A vezetők elsajátítják a coaching eszközöket, hogy a beosztottaknak tovább tudják adni a kata módszert.

A felhasznált kép: Szponzorált képek iStock – LIMITED DEAL: 20% off with PIXABAY20 coupon

 
Az ÖNISMERET irányába első lépésként ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet.

Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozol!

Posta János Tréner és Coach

BÁTOR ÉLETET!

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

    A burnout tüneteinek 4 csoportja   A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk. Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység,...