Mi is az a szubliminális üzenet?

Mi is a szubliminális üzenet? Az egy olyan technika, amivel durván beleavatkoznak a döntéseid meghozatalába. Akár életbevágó fontosságú esetekben is más dönt helyetted. Ez nagyon kemény kijelentés, de hagyd, hogy megmagyarázzam!

A Szűrőnk ,amiről azt gondoljuk, hogy nincs rá hatással a szubliminációs üzenet:   

Ugyebár mi úgy gondoljuk, hogy minden esetben mielőtt elköteleződnénk az alternatívák erdejében és ráböknénk a számunkra legmegfelelőbb megoldásra, az összes elérhető információt, tapasztalatot, véleményt beleöntünk egy nagy tartályba.

A tartály aljára felszerelünk olyan szűrőket, mint a logika, észszerűség, költséghatékonyság és még sok,  racionális döntést segítő egyéb mást .

A végén pedig miután jól megszűrtük az oldatot, alul kicsöppen a döntésünk tökéletes elixíje. A csoda, ami nekünk a legjobb. Na akkor ezt most felejtsd el!

      Az igazság az, hogy ezer felől milliónyi olyan üzenettel bombáznak bennünket, amelyek a mi tartályunkba bele sem kerülnek, hanem valamilyen egyéb úton kerül a tartály aljáról kivezető cső alá helyezett kis edénykébe és a mi tökéletes szűrő berendezésünktől teljesen függetlenül megkapjuk, mintha az a mi tudatunk szülötte lenne. Ez a szubliminális üzenet. 

      

De akkor, mi is pontosan a szubliminációs üzenet? 

      Definiálom, hogy érthető legyen:  A szubliminális üzenet olyan észlelés, amikor az inger olyan rövid ideig vagy olyan kis intenzitással jelenik meg, hogy az a tudatosság küszöbe alatt marad. Vagyis simán átcsusszan az ellenőrző rendszerünkön.

    Bizonyított tény, hogy a nagyvállalatok, politika-, gazdaság- és ideológiacsinálók   nagy szeretettel  alkalmazzák a szubliminális üzeneteket a propagandában, reklámokban, képeken, hirdetésekben.

Mindannyiunkat arra kondicionálnak, hogy bizonyos dolgokat gondoljunk, higgyünk és megtegyünk  mindenféle észszerű magyarázat nélkül.

      A „CSUPASZ PISZTOLY” vígjáték trilógiában történtekre bizonyára emlékszel: „meg kell ölnöm a királynőt”. A filmben ezt programozták egy sportolóba, aki közel tudott kerülni az áldozatul szánt uralkodóhoz.

Egy normális embert meglehet így bolondítani? Képes rá, hogy egy vadidegen ember életére törjön ok nélkül? Hát szerintem szinte minden háború kisembere ezt a kört futja.

       Amikor a tudatalattinkra hatnak ezekkel az üzenetekkel, akkor  érzelmeket, emlékeket és érzéseket váltanak ki belőlünk anélkül, hogy mi azt  tudatosan felismernénk, és ráébrednénk, hogy, miért érzünk egy bizonyos módon.

Nagyon veszélyes számunkra, hogy ha még arra sem jövünk rá, hogy átengedtük az irányítást. Márpedig a legtöbb ember nem veszi ezt észre.

        Gondolom nem mondok újat azzal a kijelentésemmel, hogy a média a tudatalattinkat programozza 0-24-ben. A média alatt nem csak a televíziót, rádiót értjük, hanem az újságokat – igen az ingyenes reklámokat is -, az utcai plakátokat, a tömeg közlekedés megannyi pontján kifüggesztett üzenetet képi vagy írásos formában, és a többi.

       

És mit tehetünk szubliminális üzenetek ellen?

Mivel van szemünk, fülünk és egyéb érzékszerveink, ezek az üzenetek bizonyára elérnek hozzánk. Véleményem szerint három dolog van amivel megvédhetjük magunkat az ilyen fajta „környezetszennyezéstől”.

      Egyrészt azokat a csatornákat iktassuk ki, amelyek veszélyforrást jelentenek!  Az átlag magyar 5 órát néz TV-t NAPONTA!!!! Ők az igazi prédák.

Az agymosó gépen a legerősebb fokozaton megy a tisztítás. De a rádiók reggeli dumálós műsorai is ölik az agysejteket erősen.

A filmek amerikai hős katonái és tisztességes elnökei is picit sántítanak, mégis olyan magával ragadó eposzokat sikerül köréjük álmodtatni. Szóval ezeket én kerülésre ítélném a helyedben.

     Másik önvédelmi lehetőség, ha gondolkodunk és felülvizsgáljuk időről-időre, hogy mit miért teszünk és gondolunk. Aminek nem találjuk az értelmes magyarázatát, abban kételkedjünk!  

     A harmadik dolog, pedig, az, hogy mi is programozzuk a saját tudatalattinkat, olyan üzenetekkel, amelyek minket szolgálnak és kiütik onnan azokat, amelyek másokat szolgálnak.

 

Bátor életet kívánok!
Posta János tréner, coach, üzleti coach Debrecen

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

    A burnout tüneteinek 4 csoportja   A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk. Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység,...

Elérhetőség

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, 24 órán belül válaszolok az e-mailekre

Debrecen

+36 30 742 1432