Mi is az a szubliminális üzenet?

    Ez egy olyan technika, amivel durván beleavatkoznak a döntéseid meghozatalába. Akár életbevágó fontosságú esetekben is más dönt helyetted. Ez nagyon kemény kijelentés, de hagyd, hogy megmagyarázzam!

    Ugyebár mi úgy gondoljuk, hogy minden esetben mielőtt elköteleződnénk az alternatívák erdejében és ráböknénk a számunkra legmegfelelőbb megoldásra, az összes elérhető információt, tapasztalatot, véleményt beleöntünk egy nagy tartályba. A tartály aljára felszerelünk olyan szűrőket, mint a logika, ésszerűség, költséghatékonyság és még sok,  racionális döntést segítő egyéb mást . A végén pedig miután jól megszűrtük az oldatot, alul kicsöppen a döntésünk tökéletes elixirje. A csoda, ami nekünk a legjobb. Na akkor ezt most felejtsd el!

      Az igazság az, hogy ezer felől milliónyi olyan üzenettel bombáznak bennünket, amelyek a mi tartályunkba bele sem kerülnek, hanem valamilyen egyéb úton kerül a tartály aljáról kivezető cső alá helyezett kis edénykébe és a mi tökéletes szűrő berendezésünktől teljesen függetlenül megkapjuk, mintha az a mi tudatunk szülötte lenne. Ez a szubliminális üzenet. 

       De akkor, mi is ez pontosan? 

      Definiálom, hogy érthető legyen:  A szubliminális üzenet olyan észlelés, amikor az inger olyan rövid ideig vagy olyan kis intenzitással jelenik meg, hogy az a tudatosság küszöbe alatt marad. Vagyis simán átcsusszan az ellenörző rendszerünkön.

    Bizonyított tény, hogy a nagyvállalatok, politika-, gazdaság- és ideológiacsinálók   nagyszeretettel  alkalmazzák a szubliminális üzeneteket a propagandában, reklámokban, képeken, hirdetésekben. Mindannyiunkat arra kondicionálnak, hogy bizonyos dolgokat gondoljunk, higgyünk és megtegyünk  mindenféle ésszerű magyarázat nélkül.

      A „CSUPASZ PISZTOLY” vígjáték trilógiában történtekre bizonyára emlékszel: „meg kell ölnöm a királynőt”. A fílmben ezt programozták egy sportolóba, aki közel tudott kerülni az áldozatul szánt uralkodóhoz. Egy normális embert meglehet igy bolondítani? Képes rá, hogy egy vadidegen ember életére törjön ok nélkül? Hát szerintem szinte minden háború kisembere ezt a kört futja.

       Amikor a tudatalattinkra hatnak ezekkel az üzenetekkel, akkor  érzelmeket, emlékeket és érzéseket váltanak ki belőlünk anélkül, hogy mi azt  tudatosan felismernénk, és ráébrednénk, hogy, miért érzünk egy bizonyos módon. Nagyon veszélyes számunkra, hogy ha még arra sem jövünk rá, hogy átengedtük az irányítást. Márpedig a legtöbb ember nem veszi ezt észre.

        Gondolom nem mondok újat azzal a kijelentésemmel, hogy a média a tudatalattinkat programozza 0-24-ben. A média alatt nem csak a televíziót, rádiót értjük, hanem az újságokat – igen az ingyenes reklámokat is -, az utcai plakátokat, a tömeg közlekedés megannyi pontján kifüggesztett üzenetet képi vagy írásos formában, és a többi.

        És mit tehetünk szubliminális üzenetek ellen?

Mivel van szemünk, fülünk és egyéb érzékszerveink, ezek az üzenetek bizonyára elérnek hozzánk. Véleményem szerint három dolog van amivel megvédhetjük magunkat az ilyen fajta „környezetszennyezéstől”.

      Egyrészt azokat a csatornákat iktassuk ki, amelyek veszélyforrást jelentenek!  Az átlag magyar 5 órát néz TV-t NAPONTA!!!! Ők az igazi prédák. Az agymosó gépen a legerősebb fokozaton megy a tisztítás. De a rádiók reggeli dumálós műsorai is ölik az agysejteket erősen. A fílmek amerikai hős katonái és tisztességes elnökei is picit sántítanak, mégis olyan magával ragadó eposzokat sikerül köréjük álmodtatni. Szóval ezeket én kerülésre ítélném a helyedben.

     Másik önvédelmi lehetőség, ha gondolkodunk és felülvizsgáljuk időről-időre, hogy mit miért teszünk és gondolunk. Aminek nem találjuk az értelmes magyarázatát, abban kételkedjünk!  

     A harmadik dolog, pedig, az, hogy mi is programozzuk a saját tudatalattinkat, olyan üzenetekkel, amelyek minket szolgálnak és kiütik onnan azokat, amelyek másokat szolgálnak.

 

Ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet. Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozok!

Amennyiben megrekedtél és már unod az egy helyben toporgást, arra biztatlak, hogy próbáld ki, hogy a te életedhez mivel járulhatok hozzá!

Bátor életet kívánok!
Posta János tréner, coach, üzleti coach Debrecen

Legfrissebb bejegyzések

A FLOW és az ÖNISMERET

A FLOW és az ÖNISMERET

  A FLOW és az ÖNISMERET       Mielőtt mélyebben elmerülnénk a FLOW-val kapcsolatos gondolatainkban, definiáljuk azt: A FLOW a környezetével koncentráltan foglalkozó embernek, speciális feltételekhez kötött interakciója során kialakuló, mentális állapot. Miközben...

A BALKEZESEK ÁTKA, AVAGY A DESTRUKTÍV KRITIKA

A BALKEZESEK ÁTKA, AVAGY A DESTRUKTÍV KRITIKA

Bryan Tracyt többször is hallottam a destruktív kritikáról és annak ártó hatásairól beszélni. De persze mint mindent, ezt is úgy a legkönnyebb megérteni, ha az ember a saját életében kutakodik példák után. Nem nehéz megtalálni sem nekem és úgy gondolom, hogy neked sem...

Ezt tanultam a PÉNZRŐL Szabó Pétertől

Ezt tanultam a PÉNZRŐL Szabó Pétertől

Ezt tanultam a PÉNZRŐL Szabó Pétertől: Egyszer azt hallottam egy ismerősömtől, mint jó tanács, hogy ne beszéljek arról, hogy mit kitől tanultam, mert az rontja a megítélésemet. Ha elárulom, hogy nem a saját gondolataimat osztom meg, az olyan másolás szagú és nem...

Elérhetőség

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, 24 órán belül válaszolok az e-mailekre

Debrecen

+36 30 742 1432