Milyen a jó pénzügyi szakember?

Mielőtt feltennénk a kérdést, hogy milyen a jó pénzügyi szakember egy kicsit foglalkozzunk azzal, hogy hozzunk megfelelő döntéseket. Az életterületeink, mind nagyon fontosak  a számunkra. Azok a döntéseink, amelyeket hozunk az egyes életterületeinken, erősen hatnak akár az életünk összes életünkre is. A hatásuk   pedig hosszútávú, lehet, hogy az egész életünkre kihat.

Példaként az egészségünk és a pénzügyeink területén szeretnék kicsit vizsgálódni. A mai világunkban sokszor próbálunk kibújni a felelősség alól és áthárítani azt egy szakemberre. Kívülről várjuk a megoldást. Mondja meg nekem az „okos ember” mi a dolgom.

De gondold csak végig! Egy orvos bizonyára a szakterületén nálad sokkal okosabb. Ezért a tudás felől közelítve biztos, hogy jobban ért a meggyógyításodhoz, mint Te. Naponta 10, 20 vagy 100 beteget is ellát  és Te ezek közül csak egy beteg vagy és nem több.

Viszont ha abból az irányból közelítjük meg a problémát, hogy kinek a legfontosabb az egészséged, akkor az viszont Te vagy. Ki tud többet tenni a tested öngyógyító erejének a működtetéséért? Szerintem a mi felelősségünk az egészségünk és persze az orvos nagyon fontos szerepet tölt be a helyreállításában (sajnos nem a megtartásában), de az én életem az nekem kell, hogy a legfontosabb legyen és nem a tizedik vagy századik probléma vagyok a napi feladatok során, hanem az egyetlen.

Ráadásul, ha az orvos 150kg-osan ösztönöz, hogy fogynod kell a vérnyomásod miatt, akkor talán az hiteltelen még akkor is ha igaza van.

Szempontok a jó pénzügyi szakember kiválasztásához

A pénzügyek tekintetében is sokszor van, hogy a saját rossz döntésünktől való félelem nagyobb annál, mint  egy magát pénzügyi szakembernek nevező személytől. Nagyon drága a felelősségtől való menekülés.

Egy rossz tanácsadó választásával egy pillanat alatt az egész vagyonodat elveszítheted. És mégis, honnan tudhatod azt, hogy egy pénzügyi tanácsadó szakember, profi, amatőr vagy esetleg egy csaló?

Egyik megoldás az, hogy képzed magad és te is szakemberré válsz! A tanácsadóval folytatott beszélgetés közben így ki tudod deríteni, hogy megfelel-e számodra az általa kínált szolgáltatás. Viszont, ha már kiokosítottad magad, akkor felmerül a kérdés, hogy szükséged van-e ebben az esetben más segítségére.

Egy másik módszer a biztonságod érdekében, hogy a leendő tanácsadódat megkéred arra, hogy mutassa meg a saját portfólióját. Mekkora saját vagyona van és milyen befektetésekben. Amit ajánl terméket, abból van-e neki is. Mert, ha nincs, akkor miért ajánlja neked? Ha nincs vagyona, akkor pedig miért nevezi magát szakértőnek és másnak hogyan tud segíteni, ha magának sem tudott?

Hogy beszél egy jó pénzügyi szakember?

Az is fontos, hogy a beszélgetéseitek olyan nyelven történjenek, amit te is beszélsz. Ha valaki úgy kommunikál, hogy előszeretettel használja a szakzsargont, felmerül a kérdés, hogy miért. Ha jót akar neked, akkor fontos számára, hogy értsd meg miről van szó.

Ellenkező esetben, hogy tudnál kockázatmentesen dönteni. Azok szoktak előszeretettel dobálódzni idegen kifejezésekkel, akik a tudásukat akarják fitogtatni, vagy a nem tudásukat leplezni – a veled szembeni felsőbb rendűségüket elültetni az agyadban, vagy csak egyszerűen össze akarnak zavarni, hogy a saját akaratuk érvényesüljön.

Megjegyzem, hogy a médiában a politikusok emelnek be gyakran, azelőtt még a közbeszédben nem használt kifejezéseket, hogy érezze az állampolgár, hogy a politika milyen bonyolult dolog és eszébe ne jusson megérteni és esetleg kritizálni. Semmi nem bonyolult, csak ha azt akarják, hogy az legyen.

Egy jótanács Brian Tracy-től a pénzügyeink kapcsán

A pénzünk befektetése kapcsán a megfontoltság annyira fontos dolog, hogy például Brian Tracy gondolatait idézve, ugyanannyi időt tölts a befektetésed megválasztásával, mint amennyi idő alatt azt megkerested. Sokan évtizedek alatt összegyűjtött  vagyonukat,vagy az örökségét, amit mások gyűjtöttek össze évtizedek alatt, néhány perc alatt tékozolják el.

A megfontolt, megérlelt döntés bizonyára sikeresebbek, mint egy hiszékeny elkapkodott döntés, ami nem is a mienk, hanem valaki diktálja nekünk.

A felhasznált kép: Szponzorált képek iStock – LIMITED DEAL: 20% off with PIXABAY20 coupon

Az ÖNISMERET irányába első lépésként ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet.

Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozol!

Posta János Tréner és Coach

BÁTOR ÉLETET!

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

    A burnout tüneteinek 4 csoportja   A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk. Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység,...