Önismeret és cégvezetés

Miért fontos az önismeret a cégvezetéshez?

A hétvégén egy orvos-konferencián voltam, ahol egy nagyon dinamikusan fejődő német cég táplálék kiegészítő termékcsaládja  – annál sokkal több, de most ezt nem részletezném –  és a hozzá kapcsolódó orvosi támogatás volt a fő téma.

Több orvos nagyon jó üzletet csinált ebből a komplex táplálkozástudományi módszerből. Teljesen felhagyva előző tevékenységükkel minőségi ugrást hajtottak végre anyagi téren és az időbeosztásuk is lehetőséget biztosít mostanság a munka mellett másra is.

Magyarul kevesebb idő alatt több pénzt képesek keresni és így a megnövekedett szabadidejükben a lehetőségük is nagyobb spektrumon mozog annak minél kellemesebb eltöltésére.  Ez a társaság egyik része.

És vannak, akik ezt az üzletet még nem rakták össze. Bizonyára több okból. Másból is van elég bevétel, a hivatástudat máshová köti az energiákat stb… De van még egy lehetséges  ok, amit a konferencián ebéd közben fogalmazott meg egy kedves ismerősöm, aki sokunkat segít a digitális technológiák használata kapcsán.

„Minden szervezet addig tud csak fejlődni, mint amennyit a vezető képességei lehetővé tesznek”

Récsán Zsuzsa

 A fejlődés gátja, ha mi  megrekedünk egy szinten. A vállalkozásunk vagy az általunk vezetett szervezet nem képes „túlfejlődni„ minket. Lehorgonyoz mellettünk, mint egy hegyi túrán a tábortűznél a túravezető mellett a többiek és addig egy tapodtat sem mozdul, amíg mi ott sütögetjük a szalonnánkat. 

Kezdjük az önismerettel

Első lépésként az önismeret az, amivel a fejlődésünket kezdeni kell. Amíg nem tudom, hogy ki vagyok, mit szeretnék, milyen fegyverzettel vagyok felvértezve, amik segítenek a céljaimig eljutni, addig az utat sem látom magam előtt. Ahogy a mondásban is megfogalmazódik: a cél nélküli hajónak minden szél rossz irányból fúj.

Ha már tudom, hogy hol vagyok és ki vagyok, sokkal könnyebb tudni azt, hogy hová fogok eljutni és miben kell fejlődnöm, hogy ez meg is tudjon valósulni. 

Felsőfokú tanulmányaim során az előző hasonlattal élve nagyon sokféle fegyvert kaptam,  de azt, hogy azok nekem mire valók, leginkább 40-es éveimben kezdem érteni.

Ha sikeres vállalkozó akarsz lenni és emellett boldog ember is, akkor a következő hármas időmegosztást ajánlom figyelmedbe a munkád során.

  1. Dolgozz magadon!
  2. Dolgozz a cégeden!
  3.  Dolgozz a cégedben!
Amennyiben szeretnéd megtenni az első lépést az önismeret irányába, akkor töltsd ki a tesztet!

Bátor életet kívánok!
Posta János tréner, coach, üzleti coach Debrecen

Elérhetőség

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, 24 órán belül válaszolok az e-mailekre

Debrecen

+36 30 742 1432