PÉLDA, HOGY MI NEM ASSZERTÍV

Előző blog bejegyzésemben olvashattál az asszertivitásról. (http://bit.ly/2EX828X)

Szeretnék veled megosztani életemből egy példát, hogy hogyan lehet ezt nem jól csinálni.

       Érettségi után és felsőbb tanulmányaim elkezdése előtt volt néhány munkahelyem. Ezek egyike egy SZOT üdülő, ahol pincérként tevékenykedtem. Ez a szálloda egy nagyon szép épületben volt, de ennek ellenére nem a vendéglátás csúcsát képviselte, hisz egyszerű munkásemberek nyaraltatására volt hivatott.

      A pincér társaim főként általános iskolai tanulmányaik elvégzése után jöttek ide. tizenéves lányok, igen egyszerű gondolkodásmóddal. Szinte csak butuska bakfis lányokból állt a munkaerő. Történt egyszer, hogy minden felszolgálónak be kellett jönnie és egy teremben várakozni valamire, amit nem tudtunk, hogy mi.  

    Lehetett sejteni, hogy nem valami ünnepi díjátadó lesz, hanem inkább „irgum-burgum”. Ahogy ott várakoztunk a csajok egyre inkább agresszívvé váltak. Egyre inkább előjöttek a munkáltató által okozott sérelmek, melyet egyre erőteljesebben hangoztattak. Mert, hogy kevés a fizetés, rövid az ebédidő, kényelmetlen az egyenruha, ritkán kapunk új cipőt stb… A félórányi várakozás végére hangosan morajlott a terem. Szakemberként azt mondanám, hogy egyre agresszívebb volt a tömeg és annak a kommunikációja. Ez egyszerűen abból fakad, hogy nem tudták miért is kellett összegyülni. A vezetőségtől elég tisztességtelen dolog volt, hogy ennyi információt közölt, hogy ott kell lenni. Mondhatnám, hogy ez  diktatórikus és aggresszív viselkedés volt részükről. A kevés és nem megfelelő élettapasztalattal bíró munkaerő pedig csak agresszivitással tudta kezelni az információ hiányát. Az álatvilágban is a félelemre adott egyik válaszreakció az agresszivitás. Pl:a sarokba szorított állatok.

  Egyszer csak nyílott az ajtó és bejött a szállodavezető az étteremvezető és még két vezető, akiknek a feladatát mai napig nem tudtam megfejteni. De a 90-es évek elején még volt sok ilyen megfejthetetlen pozíció. Ebben a percben csönd lett a teremben. Néhány perc alatt a vezetőség világossá tette számunkra, hogy mi mennyire rossz munkaerő vagyunk és még az addigi feltételeket is megszigorították. A pár perce még „forradalmár” csajok pisszenni sem mertek. Agresszívből egy pillantás alatt olyan passzívvá váltak, hogy még a fejmosás után egy órával sem szólaltak meg.  Lehet, hogy ha abban az időben már foglalkozok a témával és tartok számukra egy asszertivitás tréninget nincs ez a nevetséges közjáték.

Összegezve:

   Általában akkor találkozunk ezzel a témával, ha a munkáltatónk elküld tréningre. Ezt általában azért teszik, hogy sikeresebb értékesítők, vevőszolgálatisok legyünk. Vagy, hogy a nagy szervezeten belül hatékonyabb legyen a kommunikáció egymás közt.

Arra gondoltál már, hogy a szeretteiddel kapcsolatban is hasznos lehet ez a tudás? Vagy az élet bármely területén hasznos, ha ki tudsz állni magadért és a kapcsolataidat sem rombolod szét közben? A következő bejegyzésemben adok eszközt is, hogy milyen módon lehetsz asszrrtív.

Az aktuális fejlesztő programjainkról itt találsz információt!!!

Bátor életet kívánok!
Posta János tréner, coach, üzleti coach Debrecen

Legfrissebb bejegyzések

A FLOW és az ÖNISMERET

A FLOW és az ÖNISMERET

  A FLOW és az ÖNISMERET       Mielőtt mélyebben elmerülnénk a FLOW-val kapcsolatos gondolatainkban, definiáljuk azt: A FLOW a környezetével koncentráltan foglalkozó embernek, speciális feltételekhez kötött interakciója során kialakuló, mentális állapot. Miközben...

A BALKEZESEK ÁTKA, AVAGY A DESTRUKTÍV KRITIKA

A BALKEZESEK ÁTKA, AVAGY A DESTRUKTÍV KRITIKA

Bryan Tracyt többször is hallottam a destruktív kritikáról és annak ártó hatásairól beszélni. De persze mint mindent, ezt is úgy a legkönnyebb megérteni, ha az ember a saját életében kutakodik példák után. Nem nehéz megtalálni sem nekem és úgy gondolom, hogy neked sem...

Ezt tanultam a PÉNZRŐL Szabó Pétertől

Ezt tanultam a PÉNZRŐL Szabó Pétertől

Ezt tanultam a PÉNZRŐL Szabó Pétertől: Egyszer azt hallottam egy ismerősömtől, mint jó tanács, hogy ne beszéljek arról, hogy mit kitől tanultam, mert az rontja a megítélésemet. Ha elárulom, hogy nem a saját gondolataimat osztom meg, az olyan másolás szagú és nem...

Elérhetőség

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, 24 órán belül válaszolok az e-mailekre

Debrecen

+36 30 742 1432