PÉLDAKÉPEK

Mi is az a példakép. A példakép nem más, mint egy  személy, akinek olyan tulajdonságai vannak, amelyekkel azonosulni tudunk. A példakép egy áhított jövőbeli kép saját magunkról. A tetteink motorja, hogy oda jussunk, ahová Ő már elért.

Szeretem a sikeres embereket. Nem a csúcson levésük, hanem a csúcsra jutásuk nyűgöz le. A céltudatosságuk az eltökéltségük és az óriási munkabírásuk.

Nekem is vannak és voltak példaképeim. A korosztályom férfi tagjai közül nagyon sokan áhítoztunk egy olyan testalkat után, mint amilyet  Arnold Schwarzenegger tudhatott magáénak. Tömegével özönlöttek a srácok a konditermekbe. Az a sok-sok órányi izommunka, amit Arnold hatására elvégzet a korosztályom szerte a világon,  villamos energiává konvertálva bizony egy kisebb várost – vagy egy világvárost is –   kiszolgálna.  Úgy gondolom, hogy nyugodtan mondhatom a body building tömegsporttá válásánál Schwarzengger bábáskodott. Vagy, hogy férfiasabbnak tünjék az Ő harca tette világsporttá a testépítést.

 De aztán ez  a tulajdonsága kevésbé lett fontos számomra, meg jöttek az újabb és újabb filmsztárok is. A kigyúrt hősök tömegében Arnold fénye megkopott. Meg már kicsit cikivé is vált Arnold fannak lenni .

Egy igazi példakép viszont képes a tökéletes testalkatnál többre is.  Érettebb fejjel rá kellett jönnöm, hogy ez csak valami eredmény féle,valaminek az okozata és a nagyság másban rejlik. Schwarzenegger magában hordozza a sikert és úgy lépked át egyik területről a másikra, hogy az új területen is a csúcsra jut. Élsportoló. Bocsánat. Helyesbítek. Egy sportágat a semmiből bevezet a köztudatba. Kis túlzással új sportágat alkotott. Az akciófilmek ikonikus alakjává vált. Szenátor lesz az USA egyik legjelentősebb államában. Elnök csak azért nem, mert a törvények ezt nem teszik lehetővé. (Ez magánvélemény, de szívesen vitatkozok e kapcsán bárkivel)  Egyszóval 3 kimagasló eredmény. Viszont az eredmények mögött valami megbújik és ez, amitől igazán példakép lehet valaki.

 Szerencsére Arnold Schwarzenegger a sikerereinek a titkát feltárta előttünk és összegezte, hogy mi a dolgunk, hogy utána csinálhassuk. Vagy valami másban érjünk el óriási sikereket.

 

Íme:

 

Arnold Schwarzenegger 6 szabálya:

 

  1. „Bízz magadban! Áss mélyre magadban és kérdezd meg magadtól, hogy ki is akarsz lenni valójában.”

Nem a szüleiteknek és a tanáraitoknak kell megfelelni, hanem saját magatoknak. Ezt azért eléggé tönkre teszik a körülmények.

 

  1. „Hágd át a szabályokat! Döntsd le a korlátokat. Lehetetlen eredetinek, vagy a saját útját járónak lenned, ha nem ezt teszed.”                                                                      
    Az iskolában csak csupa szabály közé nyomorítanak minket. Az a jó, akivel nincs probléma. A munkahely hasonlóan „egyén gyílkos” közeg. Védd meg magad a „megmondó emberektől” és ne félj mást csinálni, mint amit elvárnak tőled!

 

  1. „Ne félj a bukástól! Ne félj meghozni a döntéseidet!” A sikerhez vezető út során a bukások elkerülhetetlenek. Nem az a tragédia, ha elbuksz. A siker és a kudarc ugyanazon a skálán található, csak a bukás alacsonyabban a siker pedig magasabban. A tragédia az, ha meg sem próbálod a dolgokat. Így kettő dolog történhet. Az egyik, hogy nem buksz el és nem szerzel így tapasztalatokat. A másik, hogy soha nem érsz el sikereket.

 

  1. „Ne hallgass a rosszakarókra!” Az nem baj, ha azt teszed, amit még soha senki nem csinált. Ne másokra figyelj, hogy mit mondanak. Mond azt, hogy „Igen. Meg tudom csinálni!!!” A törpék utálják az óriásokat. Ha egy ember sikert ér el, az rosszul esik annak, aki soha nem merte kipróbálni magát. A gyávaságára emlékezteti a dolog.

 

  1. „Dolgozd ki a beled!” Ne hagyj követ felfordítatlanul! „Ha nincs fájdalom, nincs növekedés.” Elengedhetetle az erős vágy, ahhoz, hogy ember feletti munkát bírj elvégezni. De, ha van elég hajtóerő, akkor van elég energia és kitartás is.

 

  1. Visszaadás. Adj a közösségednek vissza abból, amit megszereztél! A családodnak, a városodnak a hazádnak. Ha visszadsz, akkor neked mégtöbb lesz. Ez egy ilyen fúrcsa törvény.

 

Úgy gondolom, hogy a sikeressé válást nagyon szépen összegezte Arnold Schwarzenegger. Én ahogy látod, már hozzátettem a saját gondolataimat. Tedd hozzá te is a magadét! Mindenki számára jó mankó lehet ez a 6 pont, hogy a saját területén a csúcsra juthasson. És ez a saját terület bármilyen területre igaz. Ahol Te tevékenykedsz, bizonyára ott is van még hely a csúcson.

Azt kívánom neked, hogy Arnoldhoz hasonlóan boldogságban és megbecsülésben legyen részed! Használd ezt a kis útmutatót és érd el a céljaidat!

Ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet. Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozok!

 Bátor életet kívánok!

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

    A burnout tüneteinek 4 csoportja   A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk. Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység,...

Elérhetőség

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, 24 órán belül válaszolok az e-mailekre

Debrecen

+36 30 742 1432