Tanult tehetetlenség

Életünk során gyakran passzívvá válunk olyan szituációkban is, amikor lehetőségünk lenne befolyásolni az adott helyzetet. Az eseményekre adott válaszunk tehát nem csak az üss vagy fuss (védekezz vagy menekülj) válasz reakció lehet, hanem van egy harmadik reakció is, ahogy azt szokás mondani, földbe gyökerezik a lábunk. Ennek a hozzáállásnak a hátterében a tanult tehetetlenség áll.

De mi is az a tanult tehetetlenség?

A szakirodalom a következőket írja a témában:  

A Tanult tehetetlenség az egy olyan mentális állapot, ahol az érintett személyt  olyan negatív hatások érik, amelyek számára kiszámíthatatlanok és az alany feladja a jövőben az Őt ért negatív ingerek kapcsán azok megoldására való  törekvéseit. Így tesz annak ellenére is, hogy a lehetőségei és a képességei sokszor meglennének a változtatáshoz. 

Úgy gondolja, hogy nincs az eseményekre befolyása. A jövőt eleve borúsan látja. A viselkedése reményvesztett és passzív. Nem irányítja a sorsát, hanem csak történnek vele az események. A tanult tehetetlenség következményei:Akire jellemzőek az előbbiekben leírtak, az sajnos életkilátásaiban sokkal korlátozottabb, mint a többi embertársa.

Ezért rövidebb életre számíthat és élete során alacsonyabb lesz az életszínvonala.Nagyon fontos, hogy az ember felelősséget vállaljon az életében, mert az nem csak terhet, hanem egyben nagyobb szabadságot is jelent.

Pénzügyi szempontból néhány fontos gondolat a tanult tehetetlenségről:

Élhetsz úgy is, hogy az anyagi hátteret mástól várod. Egy családtagtól vagy mondjuk az államtól. Ez nagy csalódást jelenthet, mert ez a háttér nem biztosít nagy mozgásteret. Egy gyermekként kezelt fiatalember, akinek a szülői vállalkozásban biztosítanak egy alibi állást, az nem érzi a hasznosságát a tevékenységének, de nem munkabért kap, hanem inkább apanázst.

Segélyekre számítani is  bizonytalan dolog. Az összege alacsony és a léte kiszámíthatatlan. Egy új törvény és már nincs is. De a legtöbb ember nem így tesz szert a megélhetését biztosító jövedelemre.

A nyugdíj kapcsán viszont ez a kiszolgáltatottság mindannyiunkat érintheti, ha csupán kívülről, az államtól várjuk idős korunk megérdemelt juttatásait. Erről már sokszor írtam.

Anyagi biztonság megteremtése egy meghatározott hosszúságú időtartamra, vagy pedig örökre, mindenképp jobb érzés, mint a tanult tehetetlenség folyományaként várni a sült galamb szájba repülését.

Példa arra, hogy mi a tanult tehetetlenség és mi nem az:

Szeretnék  neked mutatni egy megközelítést, ahogy értékelhetjük a köröttünk zajló eseményeket és ebből láthatod, hogy a körülmények milyen szinten sodorhatnak a tanult tehetetlenség irányába, vagy éppen fordítva, mennyire lehetünk saját életünkben annak alakítói.

Legyen a példa egy dolgozatírás. 3 dolog van amit vizsgálunk. Az eredményt pozitívnak vagy negatívnak ítéljük meg. Külső körülmények okozzák vagy belső körülmények (MI), időleges a körülmény vagy hosszant hat.

  1. Kiváló lett a dolgozatom, mert okos vagyok! Eredmény pozitív, én okoztam, hosszant fenn áll.
  2. kiváló lett a dolgozat, mert felkészültem. Eredmény pozitív, én okoztam, időlegesen áll fent
  3. Kiváló lett a dolgozat, mert szeret a tanár! Eredmény pozitív, külső ok, hosszant fenn áll.
  4. Kiváló lett a dolgozat, mert könnyű volt a kérdés Eredmény pozitív, külső ok, időlegesen áll fent
  5. rossz lett a dolgozat, mert buta vagyok. eredmény negatív, én okoztam, hosszant fenn áll.
  6. rossz lett a dolgozat, mert nem készülten. Eredmény negatív, én okoztam, időlegesen áll fent.
  7. rossz lett a dolgozat, mert utál a tanár. Eredmény negatív, külső ok, hosszant fenn áll
  8. rossz lett a dolgozat, mert nem lemerült a számológépem. eredmény negatív, külső ok, időlegesen áll fenn.

A 8 féle variációnál arra kell figyelnünk, hogy ahol mi vagyunk az okozók, ott leginkább pozitív eredménye legyen az eseményeknek és hosszant hassanak ránk. Legyen erős önbizalmunk és hitünk magunk kapcsán. A külső hatásokat pedig ne hagyjuk, hogy hosszant negatívan hassanak.

A cikkhez felhasznál kép: Szponzorált képek iStock – LIMITED DEAL: 20% off with PIXABAY20 coupon

Hasonló témájú bejegyzéseim:

https://postajanos.hu/tudtad-hogy-a-tudattalan/

https://postajanos.hu/robotpilota-uzemmod/

Az ÖNISMERET irányába első lépésként ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet.

Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozol!

Posta János Tréner és Coach

BÁTOR ÉLETET!

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

    A burnout tüneteinek 4 csoportja   A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk. Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység,...