Burnout 

A következő néhány mondatban szeretném bemutatni, hogy mi is az a burnout szindróma, magyarul a kiégés. Rávilágítok a kiégés okaira és tüneteire.

Mi is a burnout?

Herbert Freudenberger német-amerikai pszichiáter az alábbiakat írta  a burnoutról:  A kiégésben szenvedő ember elveszíti a munkájával kapcsolatos motivációját, különösen akkor, ha a nagy fokú elkötelezettség nem hozza meg a várt eredményeket.

A burnout okai

A kiégési szindrómát,  a krónikus munkahelyi stressz okozza. A kialakulásában szerepet játszhat az elismerés hiánya. Ahol a jó teljesítmény alapelvárás és csak mindig az attól való elmaradást követő elmarasztalást használják, mint „motiváció”, az az alkalmazottak ellenérzéshez vezet és nagyban rombolja a közösség morálját és a közösség tagjait a kiégés irányába tolhatja.

Éppúgy problémaforrás lehet, ha a munkahelyi közösségben  nem egyformán ítélik meg a dolgozókat és nem a teljesítmény, hanem más szubjektív szempontok befolyásolják a megítélését. Az elismerés mind anyagi, mind erkölcsi formájának elmaradása vagy hibás alkalmazása a burnout kialakulásához vezethet. Ha felelősségteljes, nagy odafigyelést kívánó munkát kell végezni hosszú ideig, vagy olyan feladatokat végzünk, ahol szükséges lehet mással konzultálni vagy mentor segítségét igénybe venni, de nincs rá lehetőség ott is nagy fokú a kockázata a kiégésnek.

Összefoglalva a burnout oka a munkahelyi stressz. Részletesebben: a túlzásba vitt munka, kontroll hiánya, kevés jutalom, közösség összeomlása, és a nem egyenlő feladatvégzés.

A burnout tünetei

Az energia tartalékok kimerülése (de az is előfordulhat, hogy csak úgy érezzük, hogy lemerültek az akkumulátoraink, valójában pedig ez csak egy érzéki csalódás).   A munka kapcsán negatív érzések uralják a gondolatainkat és cinizmus jellemzi a vele kapcsolatos kommunikációnkat. A kiégés állapotban lévő munkaerő hatékonysága a munkahelyi problémák megoldásában hanyatlást mutat.

Betegsége a burnout?

A kiégés nem betegség, de befolyásolhatja az egészségi állapotot. E mentális állapot kiindulási pontja lehet más mentális problémáknak, amelyek már a betegség kategóriájába sorolható állapototok, például a depresszió. Illetve testi tünetekben is megnyilvánulhat éppúgy, mint egyéb a normálistól eltérő hangulati problémák esetén. Alvászavar, emésztési zavarok stb…

A témával további bejegyzésekben is találkozhatsz és gyakorlati példákat is olvashatsz az oldalamon.

 

Az ÖNISMERET irányába első lépésként ajándékba küldök neked egy személyiség tesztet.

Töltsd ki és küldöm számodra, hogy melyik típusba tartozol!

Posta János Tréner és Coach

BÁTOR ÉLETET!

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

    A burnout tüneteinek 4 csoportja   A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk. Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység,...