HITELESEN A HITELEZÉSRŐL

         Az eddigi blog bejegyzéseimben már nagyon sok a hitelezés kapcsán felmerülő „körülményről „  szó esett, de még konkrétan a hitel típusokról nem írtam. Mielőtt ezekre rátérnék azért van még néhány fontos tudnivaló.

     Ahogy a betegségeknél  az orvosságok, úgy a vállalkozások finanszírozandó feladatainál a hitelek épp úgy tudnak használni vagy ártani. Ezért szükséges a szakértelem vagy egy  szakértelemmel bíró külső személy.

     Alapszabályként azt mondanám, hogy a hitel futamideje illeszkedjék ahhoz, hogy mire költjük el. Ha forgóeszköz finanszírozást tervezel, akkor olyan legyen a hozzá kapcsolódó hitel is. Tehát a forgóeszköz – áru, alapanyag, energia, stb… –  mivel 1 éven belül legalább egyszer megfordul a vállalkozásban, azaz egy évig szolgálja azt, ezért a hozzá kapcsolódó hitel is 1 év körüli lejáratú legyen. Ezek a rövidlejáratú hitelek. Folyószámla hitelek, forgóeszköz hitelek.

 

 

Nézzünk egy példát: Egy élelmiszer bolt az eladóterét bővíti. Épít az üzlethez egy 50m2-nyi tőkehús értékesítésére alkalmas üzletrészt. A felmerülő költségei: építőanyag, kivitelezői díj, hűtőpult. Természetesen ezek beruházás jellegű kiadások, és nem térül meg éven belül. Ezért általában nem is a rövid lejáratú hitellel érdemes megoldani. Viszont szükséges megvásárolni az induló készletet is – szárazárú, töltelékárú, tőkehús és egyebek- . Az első készletfeltöltés összege nem kevés a megfelelő választék megteremtéséhez. Ilyenkor kell igénybe venni a rövidlejáratú hiteleket, mert amire elköltjük a pénzt az nagyon gyorsan ismét pénzzé válik, hisz eladásra kerül. Ha éven túl állna a polcokon bizonyára nem kellene kinyitni az üzletet, már csak a hús szaga miatt sem.

Az említett két rövidlejáratú hitel között is van számos eltérés. A leg jelentősebek az újrafelhasználhatóságban  a törlesztésben és a felhasználás módjában van.

  1. Újra fejhasználhatóság:

A folyószámlahitel esetében egy keretet biztosít a bank. Ez a keret 1 évig áll fent és a keretösszeget a maximumig ki lehet használni. Folyamatosan és úja és újra. Ha igénybe veszünk 5 Millió Forintot és azt visszafizetjük, később újra igénybe vehetjük. Az 1 év is rugalmasan hosszabbítható, ha a feltételeknek megfelel a vállalkozásod. A kamat jellegű költségek is csak akkor merülnek föl amikor éppen használva van a keretösszegből .

A forgóeszköz viszont, ahogy lehívásra kerül,  onnan kezdve folyamatosan csökken a tőke. És amit már kifizettünk, ebben a hitelben már újra nem használhatunk fel.

  1. Törlesztés

A folyószámlahitelnek a tőkéjét nem kell törleszteni. Futamidő végén egy összegben fizetendő. De, ha szükséges és a feltételeknek megfelel a céged, akkor lejárat előtt hosszabbítható, emelhető vagy csökkentett összeggel újra lehet szerződni. 

A forgóeszköz hitel hónapról hónapra törlesztendő., míg a futamidő végére – 1-3 év – teljesen elfogy a tőketartozás. Ez a havi tőketörlesztés egy nagyobb terhet jelent a vállalkozásod számára, ezért a hitel összegét jól át kell gondolni. Azonban, ez a típusú kötelezettség fegyelemre sarkalja az embert, míg a folyószámla hitel esetén megeshet, hogy a felvevő pillanatok alatt és meggondolatlanul elkölti és a végén évekig görgeti maga előtt a hitelét, úgy hogy az már nem szolgálja Őt.

  1. Felhasználás módja

A forgóeszköz hitel szabadon felhasználható bármire. Ez egy kényelmes és egyszerű megoldás. Olyan, mintha a saját pénzünkkel gazdálkodnánk.

A forgóeszköz hitel esetében csak a vállalkozás profiljába vágó – bicikli üzlet nem vehet fel hitelt targonca alkatrészt – és  kizárólag forgóeszköznek minősülő dolgokat vásárolhatunk. Ezeket a vásárlásokat számlával igazolnunk is kell.

Ha a HITELESEN A HITELEZÉSRŐL előző részeit nem olvastad, akkor megtalálod a www.postajanos.hu oldal blog bejegyzései között.

Bátor életet kívánok!
Posta János tréner, coach, üzleti coach Debrecen

Elérhetőség

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, 24 órán belül válaszolok az e-mailekre

Debrecen

+36 30 742 1432