12 LÉPÉS A SIKER FELÉ VEZETŐ ÚTON

(avagy ezt tanultam Brian Tracytól a célok megvalósításáról)

 

Az előző bejegyzésemben az első 3 lépésről volt szó:

Égető vágy

Hit

 Írásbeli szerződéskötés magaddal

 

Most pedig a következő 3 lépést tárgyaljuk meg

 

4. lépés: Miért akarod  a célt elérni?
 

Ez egy nagyon fontos kérdés, mert 3 dologban is információval szolgál.

A te célod? Ha nem a te célod, akkor nem fog úgy megmozgatni, hogy feltétlen el akard érni. A szüleidnek, barátaidnak, főnöködnek vagy a tanáraidnak való megfelelés az nem tud hosszútávon és elég erősen motiválni.

Megerősíti benned a vágyat a cél eléréséhez. A céljaid változhatnak, de az indíték az egy sokkal erősebb érzés. Ha akarsz egy otthont a családodnak és egy iskolában nyelvtanárként dolgozol havi fix fizetésér és az a célod, hogy te légy az iskola legjobb tanára, de nem honorálják megfelelően ahhoz, hogy az indítékul szolgáló otthont megteremthesd, akkor egy új célt találsz ami mondjuk napi 3 magántanuló. Az új cél már elegendő lehet az otthon megteremtéséhez.

Legyen sok okod arra, hogy elérd a célodat. Az okaidat listázd! Az okok a teljesítmény hajtóerői. Minél részletesebb és teljesebb a listád, annál nagyobb a rád ható ereje. Mekkora legyen az otthonod, milyen lesz benne a fürdőszoba, hol legyen a grillezős tb.. És persze ezt is írd le !!!

 5. lépés: A jelenlegi helyzeted elemzése (DIAGNÓZIS)

Vedd számba, hogy most a kiindulási helyzetben mivel rendelkezel! Ez tulajdonképpen egy SWOT analízis. Erősségek, gyöngeségek számbavétele. A jövőbe mutató lehetőségek, fejlesztendő területek összessége. Azt vizsgáld meg, hogy mit kell tanulnod a siker érdekében.  Kell egy világos elemzés, mert e nélkül nem lesz meg a kellő alapod, ahhoz, hogy biztosan navigáld az életed a siker felé.

6. lépés:  Rendelj a céljaid mellé határidőket!

Nagyon sokan próbálkoznak előrébb jutni az életben anélkül, hogy tudnák, hogy mikorra mit akarnak elérni.

Például sokan mennek manapság külföldre dolgozni, hogy előrébb jussanak az életben. Ezt gyakran úgy csinálják, hogy az sincs definiálva, hogy mi az, hogy előrébb. Mennyi pénzről, mekkora házról, autóról beszélünk? De mondjuk, hogy a nagyságrend megvan. Az a célom, hogy annyit keressek, hogy vegyek otthon egy házat.

Pontosítva: Annyit keressek, hogy vegyek otthon egy 3 szobás, nappalis újszerű családi házat 30 Millió Ft-ért.

Következő kérdés: Mikorra? Na itt van néminemű zűrzavar gyakorta.

Hát amikor összegyűlik a rávaló.

 Mióta vagy külföldön?

4 éve.

Mennyi pénz gyűlt már össze a házra?

Még semmi.

Mikor  kezded el és mennyit raksz félre havonta?

Majd, ha – kifogások sora – annyit amennyi  a napi megélhetés mellett marad. Na ezt nevezik úgy, hogy nem megvalósuló álom.

Egy kollégám, barátom a következő képpen élte meg az előző példát.

Az volt a tervem, hogy egy évet Londonban taxizok. Napi 200 Font (az akkori árfolyamon kb. 80.000-Ft) bevételt terveztem, mert 22.000.000-Ft  kellett a terveim megvalósításához. Mivel a 14. voltam a taxi társaság diszpécserének a listáján, mindig készen álltam, hogy ha hív indulni tudjak. Ha egy nap nem volt meg a megfelelő bevétel, akkor a következő napon tovább dolgoztam és mindaddig amíg átlagosan nem lett meg a napi bevételi terv. 2 hónap múlva én voltam a diszpécser listáján az első. Több pénz kevesebb idő alatt kevesebb munkával. Ez lett az eredmény. 1 év elteltével a tervezett összeggel a zsebemben repültem haza. Volt értelme a kinti munkának, mert megalapoztam az itthoni terveimet anyagilag.

A párom fizetéséből éltünk egész évben. Egyszerűen, de megfelelő módon. Az én egész keresetem pedig a jövőnket jelentette.

Érdemes a célodat  felbontani mini részcélokra, amihez rendelj mini határidőket. Hogy lelkesen haladj az utadon, ünnepeld meg saját magad, amikor a részcélokat teljesítetted. Ez nagyon hatékony tud lenni mindenki számára. Az ajándékok fenn tartja bennünk a vágyat az izgalmat és növeli a lelkesedést. Ezek összessége megerősít tudat alatt és újabb teljesítményeket tud belőled előhozni.

A következő bejegyzésemeben ismét 3 lépést tárgyalunk meg.

A lehetséges felmerülő akadályok azonosítása

Állapítd meg, hogy milyen tudásra van szükséged

Ki a kuncsaftod?

Amennyiben megrekedtél és már unod az egy helyben toporgást, arra biztatlak, hogy próbáld ki, hogy a te életedhez mivel járulhatok hozzá!

Bátor életet kívánok!
Posta János tréner, coach, üzleti coach Debrecen

Legfrissebb bejegyzések

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

A BURNOUT megelőzése 12 lépésben

  A BURNOUT megelőzése 12 lépésben   Thomas M. H. Bergner,  Burnout, A kiégés megelőzése 12 lépésben címmel megjelent könyve alapján szeretném bemutatni számodra, hogy a kiégés kapcsán mit tehetsz. A lépések felsorolását követően, minden egyes lépést egy-egy...

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

A BURNOUT tüneteinek 4 csoportja

    A burnout tüneteinek 4 csoportja   A burnout tüneteket 4 csoportra oszthatjuk. Ezek a következők: a kiégés érzelmi,  szociális, szellemi és a testi tünetei A burnout legjellemzőbb érzelmi tünetei a lelkesedés elvesztése, a sértődékenység, ingerlékenység,...

Elérhetőség

Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, 24 órán belül válaszolok az e-mailekre

Debrecen

+36 30 742 1432